Lokale gemeenschappen leren controle en beheren bos
14 Jun 2022, 05:36
foto
Kapitein Urrel Kapoto van het dorp Wit Santi stelt een van zijn vele vragen. Bewoners van zes dorpen uit Para zijn getraind in online kapplannen maken. (Foto's: Thera’s Publications)


Suriname is het meest beboste land ter wereld, maar als je het bos van dichterbij bekijkt, wordt ontbossing teweeg gebracht door goudwinning en niet-duurzame houtkappraktijken zoals stroperij of illegale houtkap. Omwille van transparantie en om de gemeenschapsbossen duurzaam onafhankelijk van derden te kunnen controleren en beheren, werkt de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) nauw samen met lokale gemeenschappen.

Zij worden betrokken, gehoord en opgeleid in het gebruik van het Duurzaam Bos Informatiesysteem, een monitoringsysteem dat veranderingen in het bosareaal registreert, waardoor illegale houtkap sneller kan worden opgespoord. Onlangs in een training werden twintig participanten uit zes inheemse dorpen in het district Para gehoord en geleerd hoe ze online kapplannen en kapregisters moeten maken.

Claus Eckelmann Regional Forestry Officer voor het Caribisch gebied bij de Food and Agricultural Organization (FAO) was ook aanwezig. Als partner van het United Nations Joint SDG Fund Program (JP) in Suriname is FAO verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een bosfinancieringsstrategie voor Suriname. De JP is een routekaart naar een duurzaam financieel systeem in Suriname. In overleg met de stakeholders bekijkt FAO hoe het land geld kan verdienen met het bos. "We kijken naar vier verschillende bronnen van inkomsten. De belangrijkste is de houtwaardeketen, de tweede is de bosbijproducten, de derde is natuurtoerisme en de vierde is de betaling van milieudiensten. Betalingen van milieudiensten zijn betalingen voor het behoud van biodiversiteit en opslag van koolstof," zegt Eckelmann.


Inwoners van inheemse dorpen krijgen onderwijs in het gebruik van het Bosinformatiesysteem.

Tijdens de bijeenkomst wisselde het SBB-trainingsteam van gedachten met de dorpelingen over hun respectievelijke wensen, grieven, zorgen en behoeften. Een van de grootste zorgen is stroperij of illegale houtkap. De mensen willen daarom worden opgeleid tot boswachters die vervolgens hun gemeenschapsbos beheren. SBB heeft een samenwerking met de politie omdat haar boswachters een dader mogen tegenhouden, maar niet arresteren. Op dit moment worden de stammen die bij illegale houtkap in beslag zijn genomen, geregistreerd en, na te hebben onderzocht of het is gekapt op een vrij terrein, een concessie of in een gemeenschapsbos, aan de vergunninghouder gegeven.

Toch is het een economisch delict en dan moet de politie optreden. Als hij het vaker heeft gedaan, wordt de dader overgedragen aan de politie of krijgt hij een waarschuwing. “Wij hebben beperkte opsporingsbevoegdheden, maar de politie heeft algemene opsporingsbevoegdheden. Het Openbaar Ministerie handelt het af, ook vaak buiten het proces, op basis van de Wet op de Economische Delicten met een zeer hoge boete en als u zich hier niet aan houdt, wordt u vervolgd", zegt Farida Abdul, adjunct-directeur juridische zaken bij SBB.

Verscherpte kennis
Aan het eind van de bijeenkomst wisten de deelnemers hoe ze houtkap- en oogstplannen moesten maken. Urrel Kapoto dorpshoofd van Wit Santi is sinds zijn 16e jaar boomexpert en bomenkapper. Hij zegt precies te weten wat er speelt op het veld en heeft altijd volgens de regels gewerkt. Van een vriend hoorde hij hoe bomen gekapt moesten worden en besloot zelf een kapplan te maken. Hij heeft al bomen gekapt, zonder dat hij daarvoor is opgeleid. Tijdens de bijeenkomst was het maken van kap- en oogstplannen dan ook interessant voor hem. "Wat mij niet duidelijk was, is duidelijk geworden. Als je geen opleiding krijgt, ga je niet goed kunnen produceren."

Basya Harriëtte Vreedzaam-Joeroeja lid van de traditionele autoriteit van Piere Kondre (75), heeft voor het eerst een dergelijke opleiding genoten en had het anders verwacht. "Ik dacht dat ik het bos zou leren beheersen via satellietbeelden, omdat er veel stroperij is en als je het bos zou kunnen volgen via satellietbeelden, zou je dat kunnen controleren, terwijl je thuis bent. Daar ging de training niet over, maar het was niet nutteloos."

René Somopawiro, directeur van de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling bij SBB, benadrukt dat de lokale gemeenschappen zoveel mogelijk training krijgen en dat ze zoveel mogelijk worden betrokken bij het beheer en de controle van het bos. "Sommige dingen zien we over het hoofd, maar als we met de mensen zitten en ze trainen, zien we dat er veel bespreekbaar is. Als de communicatie tussen SBB en de mensen vastloopt, dan zie je dat we tot een overeenstemming kunnen komen. " Er volgen nog meer opleidingen zoals een boswachter-, boomexpert- en boomvellesopleiding.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May