Bolivia: Voormalige president veroordeeld tot 10 jaar straf
12 Jun 2022, 12:34
foto
Jeanine Áñez diende van 2019 tot 2020 als interim-president van Bolivia. (Foto: Reuters)


De voormalige Boliviaanse president Jeanine Áñez is veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens wat volgens de aanklagers een staatsgreep was om haar voorganger Evo Morales te verdrijven. Een rechtbank heeft Áñez, die in 2019-2020 in functie was, schuldig bevonden aan het nemen van "beslissingen die in strijd zijn met de grondwet".

Áñez heeft herhaaldelijk gezegd dat ze het slachtoffer is van een politieke vendetta.

Morales nam ontslag en vluchtte uit Bolivia nadat de legerchef hem had aangespoord af te treden te midden van protesten over beschuldigingen van verkiezingsfraude.

De 54-jarige Áñez is vrijdag door de rechtbank in La Paz veroordeeld. De rechtbank zei dat ze haar termijn zou uitzitten in een vrouwengevangenis in de stad. De voormalige president heeft aan de kaak gesteld wat zij omschrijft als politieke vervolging door de socialistische MAS-partij van Morales.

MAS behaalde een verpletterende overwinning bij de presidents- en congresverkiezingen in 2020, wat de weg vrijmaakte voor Morales om vanuit Argentinië naar Bolivia terug te keren en de partijleiding over te nemen. Zijn collega Luis Arce werd tot president gekozen, die in een BBC-interview benadrukte dat hij zijn eigen politieke pad zou bewandelen.

Als hoogste senator werd Áñez interim-president nadat Morales was gevlucht. Maar leden van de MAS-partij beschuldigden haar, onder een hoedje met politie- en militaire figuren, van het beramen van zijn omverwerping.

Ze werd in maart 2021 aangehouden. Na de uitspraak van vrijdag zei de verdediging van Áñez dat ze een beroep zou doen op internationale organisaties om gerechtigheid te zoeken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May