Bouva persisteert bij diepgaand onderzoek Blauwmeer
10 Jun 2022, 00:00
foto
Assembleelid Melvin Bouva bekritiseert de Blauwmeerdeal. Hij vindt dat er een grondig onderzoek moet komen. Hij heeft documenten overhandigd aan DNA.


Assembleelid Melvin Bouva (NDP) is donderdag tijdens de openbare vergadering, bij de behandeling van de Centrale Bankwet, teruggekomen op de kwestie Blauwmeer. Dit, op basis van aanvullende informatie die hij heeft gekregen. Bouva heeft, ondersteund door zijn fractieleider Rabin Parmessar, opnieuw gevraagd dat er een grondig onderzoek komt in de koop van 570 ha terrein (Blauwmeer), zonder dat er titel op de grond was. De koop was in strijd met de Bankwet. De deal van US$ 20 miljoen is intussen teruggedraaid door de Centrale Bank van Suriname en verkopers Assuria/De Surinaamsche Bank, via hun dochteronderneming Panaso.

Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning die ten tijde van de verkoop CEO van Assuria was, moet van de NDP-fractie een pas op de plaats maken. Bouva stelde dat er een justitieel onderzoek door de president/regering moet worden ingesteld over de ware motieven, handelingen en eventuele gepleegde strafbare feiten. Daar bij de betrokken minister nu een aantal onduidelijkheden kleven, moet hij worden ontlast van elke handeling formeel en informeel in deze zaak. Bouva overhandigde ook documenten aan De Nationale Assemblee, die nog bestudeerd zullen worden. Assembleevoorzitter Marinus Bee zei dat hij verder gaat afstemmen met de president.

Bouva stelde dat de minister onvolledige informatie heeft gestuurd naar het parlement. Hij heeft de koop- en verkoop overeenkomst, waarin de overeengekomen prijs en de overige voorwaarden, niet overgelegd. Hij heeft niet gestuurd de
ruilovereenkomst tussen de toenmalige minister van Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeheer en Latour Corporation NV over Blauwmeer. Diverse relevante stukken zijn De Nationale Assemblee onthouden, waardoor het college volgens het Assembleelid bewust op een verkeerd been is gezet.

"Verder kunnen wij uit de verkregen informatie en stukken concluderen dat partijen, zowel de directie van Assuria als DSB, voorkennis hadden over de nietigheid van de overeenkomst en toch deze poes in een zwarte zak ter verkoop hebben aangeboden aan de Centrale Bank van Suriname. Voorzitter, ik doe niet mee aan tak taki... maar in de wandelgangen wordt geconcludeerd dat US$ 900.000 op het spel zat voor belanghebbenden/betrokkenen om deze deal te draaien", stelde Bouva. Hij voerde aan dat de prijs van US$ 20 miljoen zich niet verhoudt met de werkelijke waarde van het terrein, welke bij overdracht is getaxeerd voor 1.775.000 euro. Het terugdraaien van de zaak maakt volgens Bouva, de mogelijk gepleegde handelingen niet ongedaan.

Coalitiefractieleider Asis Gajadien en fractiegenoot Mahinder Jogi stelden dat Bouva bezig is stemming te maken door zogenaamd te zwaaien met documenten. De minister wordt volgens Jogi zwart gemaakt, terwijl die het niet verdient. De deal is gesloten tijdens de regering-Bouterse. Waarom heeft Bouva geen vragen gesteld aan de bijdrage van ex-president Desi Bouterse en ex-minister Gillmore Hoefdraad? Gajadien voerde aan dat minister Achaibersing tijdens de begrotingsbehandeling gezegd had dat als mensen meer informatie hebben als zouden zaken niet correct zijn, ze deze moeten deponeren bij het Openbaar Ministerie. Stemming maken heeft volgens hem geen zin. Men moet handelen.

Minister Achaibersing stelde dat als "je aan karaktermoord wil doen, dit is waar mensen van kunnen leren". Hij voerde aan dat mensen voor dossierkennis bij hem moeten zijn. Hij had er moeite mee dat de gewezen directie van DSB, de accountant, de notaris, de landmeter en de taxateur, gecriminaliseerd worden. "Ik sta met een zuiver geweten hier", betoogde Achaibersing. Hij voerde aan nooit beweerd te hebben dat hij een volledig dossier heeft overhandigd aan De Nationale Assemblee. Over de US$ 900.000 die in het spel zou zijn, stelde de bewindsman dat de informatie gedropt moet worden bij het Openbaar Ministerie. Hij is benieuwd of men hiervoor mans genoeg is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May