VS: Twee bedrijven zullen Venezolaanse olie naar Europa verschepen
06 Jun 2022, 02:54
foto
Een werknemer werkt in de fabriek van Repsol YPF's raffinaderij in Cartagena, Zuidoost-Spanje (Archieffoto: Reuters)


De Italiaanse oliemaatschappij Eni SpA en het Spaanse Repsol SA zouden volgende maand kunnen beginnen met het verschepen van Venezolaanse olie naar Europa om de Russische ruwe olie te compenseren. Dat zeiden vijf mensen die bekend zijn met de zaak. Het hervatten van olie-voor -schuldenruil, werd twee jaar geleden stopgezet toen Washington de sancties tegen Venezuela opvoerde.

De hoeveelheid olie die Eni en Repsol naar verwachting zullen ontvangen, is niet groot, zei een van de mensen, en het effect op de wereldwijde olieprijzen zal bescheiden zijn. Maar de goedkeuring van Washington om de lang bevroren oliestromen van Venezuela naar Europa te hervatten, zou een symbolische impuls kunnen geven aan de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf de twee bedrijven in een brief toestemming om de verzendingen te hervatten, aldus de mensen. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden hoopt dat de Venezolaanse ruwe olie Europa kan helpen de afhankelijkheid van Rusland te verminderen en een deel van de Venezolaanse vrachten vanuit China om te leiden. Maduro overhalen om de politieke besprekingen met de Venezolaanse oppositie te hervatten is een ander doel, vertelden twee mensen aan Reuters.

De twee Europese energiebedrijven, die joint ventures hebben met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA, kunnen de ruwe ladingen meetellen voor onbetaalde schulden en late dividenden, zeiden de mensen.

Een belangrijke voorwaarde, zei een van de mensen, was dat de ontvangen olie "naar Europa moet. Het kan niet elders worden doorverkocht".

Washington vindt dat PDVSA niet financieel zal profiteren van deze geldvrije transacties, in tegenstelling tot de huidige olieverkopen van Venezuela aan China, zei die persoon. China heeft de westerse sancties tegen Rusland niet ondertekend en is ondanks de oproepen van de VS, Russische olie en gas blijven kopen.

De autorisaties kwamen vorige maand, maar details en doorverkoopbeperkingen zijn niet eerder gemeld.

Anderen uitgesloten

Washington heeft geen soortgelijke vergoedingen gegeven aan de Amerikaanse oliegigant Chevron Corp, India's Oil and Natural Gas Corp Ltd  en het Franse Maurel & Prom SA die ook lobbyden bij de VS. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Amerikaanse ministerie van Financiën nemen olie in ruil voor miljarden dollars aan opgebouwde schulden van Venezuela.

Alle vijf de oliemaatschappijen stopten medio 2020 met het ruilen van olie voor schulden in het midden van de "maximale druk" -campagne van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump die de olie-export van Venezuela verminderde maar Maduro niet verdreef.

Volgens een voorlopig PDVSA-laadprogramma van 3 juni dat door Reuters is gezien, hebben PDVSA Eni en Repsol deze maand geen ladingen ingepland.

De Venezolaanse vicepresident Delcy Rodriguez tweette vorige maand dat ze hoopte dat de Amerikaanse toenadering "de weg zal banen voor de totale opheffing van de illegale sancties die ons hele volk treffen".
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April