Column: VP zet president in zijn oranje onderbroek
24 May, 00:59
foto
De motie met deze besluiten is vrijdagnacht verworpen door de coalitie. De motie was ingediend door de fracties van de NDP en BEP.


Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft gelijk. Er moet geen politiek worden bedreven met de noden van de bewoners van Brokopondo die het zwaar te verduren hebben. Gezamenlijk moet dit probleem worden aangepakt. Het water komt tot aan de lippen van de mensen, terwijl verschillende gebouwen, aanplanten en dieren al verdronken zijn. Het moet echter niet alleen bij mooie woorden blijven dat er geen politiek bedreven moet worden. Vanaf het begin is partijpolitiek erbij komen kijken.

ABOP-voorzitter, vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft twee dagen en nachten doorgebracht in Klaaskreek. Van hem is bekend dat hij bij elke overstroming - en dat al jarenlang - de helikopter instapt en verslag doet van gebieden die getroffen zijn door wateroverlast. Zich ontfermen over de mensen die een ramp meemaken, is alleen maar toe te juichen, ook al kan dat politiek voordeel opleveren.

Maar het is pure opportunisme om vrijdagnacht een motie van de NDP en BEP af te wijzen waarin dezelfde zaken werden gevraagd die zaterdag tijdens de krutu in Brokopondo Centrum aan de orde zijn gekomen. Er was niks mis met de motie. In overleg tussen oppositie én coalitie zou de motie geredigeerd - bij enkele overwegingen - kunnen worden zoals het vaker is gedaan als het gaat om nationale issues. Juist dan zou de eensgezindheid getoond zijn dat het niet om partij politiek gaat. Er is echter instructie gegeven aan de fractie om tegen de motie te stemmen. Alleen Edward Belfort van de ABOP stemde vóór.

Op de krutu heeft de vp - die niet als spreker was opgebracht - flink ingehakt op Staatsolie, terwijl in coalitieverband niet geconcludeerd is dat het om menselijk falen gaat. Integendeel werd het standpunt van Staatsolie verdedigd, zonder dat daar overtuigend bewijs van was. Er werd niet eens ingegaan op de eis van Brokopondo en de oppositie om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de beslissingen van Staatsolie om het water niet eerder te spuien. President Chan Santokhi is op de krutu in zijn oranje onderbroek zonder veiligheidsvest gezet door het lid van de regeringstop.

Brunswijk heeft op de krutu puur gekozen voor partij politiek belang. Hij heeft zich niet opgesteld als de tweede man van het land toen hij zei dat het geen natuurramp is maar mensenramp, veroorzaakt door het falen van Staatsolie. Gelukkig heeft de CEO van het staatsbedrijf al grijs haar, anders had hij dat ter plekke gekregen. De vp heeft de woorden die de mensen wilden horen in het Saramaccaans uitgesproken. Dat is pure politiek opportunisme. Of heeft broer Leo, die president-commissaris is van Staatsolie, hem een geheim verteld over het falen van de leiding van het bedrijf. En dan heeft RvC-lid Mellisa niks erover gefluisterd bij het slapengaan in het oor van Chan!

Nita Ramcharan

P.S.: Morgen is het twee jaar geleden dat er verkiezingen zijn gehouden. Het gras is groen en groeit goed, maar het paard is in intensive care!
Advertenties

Saturday 04 February
Friday 03 February
Thursday 02 February
Wednesday 01 February