Juristen: Regering Bolsonaro bedreigt democratie Brazilië
19 May, 16:47
foto
President Jair Bolsonaro voert een ongekende campagne tegen het Hooggerechtshof en het Hoger Kiesgerechtshof in Brazilië in aanloop naar de verkiezingen in oktober. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse democratie en de onafhankelijkheid van zijn rechterlijke macht worden bedreigd door de regering van president Jair Bolsonaro. Dat heeft een groep advocaten en juridische experts gezegd in een petitie aan de Verenigde Naties, terwijl het land zich voorbereidt op de verkiezingen in oktober.

De groep van 80 juristen en juridische onderzoekers deed woensdag een beroep op de speciale VN-rapporteur voor de onafhankelijkheid van rechters en advocaten, Diego Garcia-Sayan, om Brazilië te bezoeken en verslag uit te brengen over aanvallen op het Hooggerechtshof en het Hoger Kiesgerechtshof dat toezicht houdt op de verkiezingen. De rechtbanken worden geconfronteerd met een ongekende campagne van wantrouwen en openbare bedreigingen jegens rechters die tegen de agenda van de regering beslissen, zeiden ze in hun verzoekschrift.

"Bovendien, zonder enig bewijs, beweert Bolsonaro publiekelijk dat het Braziliaanse kiessysteem kan worden gemanipuleerd en gemanipuleerd is geweest, en heeft hij zelfs beweerd dat de TSE-rechters achter dergelijke vermeende fraude zitten", luidde de petitie aan de VN-rapporteur.

Geconfronteerd met een dalende populariteit, heeft Bolsonaro de afgelopen maanden herhaaldelijk beweerd - zonder enig bewijs te leveren - dat het elektronische stemsysteem van Brazilië kwetsbaar is voor fraude.

Critici en gerechtelijke experts hebben zijn beweringen afgewezen als ongegrond en beschuldigen Bolsonaro ervan van plan te zijn zijn fraudeclaims te gebruiken om de verkiezingsresultaten te betwisten, vergelijkbaar met de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die Bolsonaro heeft nagevolgd.

Eerder deze maand zei de president dat zijn partij vóór de verkiezingen een audit van het stemsysteem zou vragen. Hij heeft ook gesuggereerd dat de strijdkrachten, waarvan de huidige en voormalige leden in zijn hele regering werkzaam zijn, hun eigen parallelle stemmentelling moeten uitvoeren.

Woensdag zei de zoon van de president, senator Flavio Bolsonaro, dat Brazilië te maken zou kunnen krijgen met politieke instabiliteit als het kieshof niet meer transparantie zou bieden over zijn stemsysteem.

Ondertussen zei de petitie van woensdag dat Bolsonaro in september vorig jaar een reeks directe bedreigingen aan het adres van het Hooggerechtshof had geuit in een toespraak tot een menigte van duizenden supporters.

“De Braziliaanse rechterlijke macht wordt belegerd. De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Brazilië staat voor uitdagingen die ongekend zijn sinds de democratisering in de jaren tachtig', staat in de brief.

Bolsonaro staat voor een stevige uitdaging in zijn herverkiezingsbod van de voormalige linkse president Luiz Inacio Lula da Silva, die onlangs zijn presidentiële campagne lanceerde en volgens recente peilingen een duidelijke voorsprong heeft op Bolsonaro.
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July