Surinaamse diaspora en uitgestelde invoering entree fee
Nu is in de Surinaamse gemeenschap in Nederland verwarring ontstaan over het visumvrij-reizen en de betaling van entry fee, in het Engels of toegangsgeld in het Nederlands. De verwarring komt door de toezegging die president Chan Santokhi vorig jaar september deed op een receptie in Den Haag ter gelegenheid van de afsluiting van zijn officieel werkbezoek aan Nederland. Nederlanders geboren in Suriname én hun kinderen – zelfs als maar één ouder in Suriname geboren is - werden verblijd met visumvrij-reizen naar het geboorteland, met ingang van 1 oktober 2021. Santokhi heeft de Surinaamse diaspora eigenlijk bij de neus genomen want zijn ‘cadeau’ staat op gespannen voet met de aangekondigde entry fee, is een van de reacties die hoor en wat ook echoot ... ‘Stank voor dank, voor onze steun aan de familie daar in moeilijke tijden zoals nu’.
Oorzaak voor alle verwarring is gebrekkige communicatie en misschien ook het bewust(?) achterhouden van belangrijke informatie. Zo stuitte ik na lezing van het persbericht van 11 september 2021 op de website van het kabinet van de president, over het visumvrij-reizen-cadeau voor de Surinaamse diaspora in Nederland, op een addertje onder het gras: ‘Volgens het staatshoofd zullen sommige categorie reizigers de gelegenheid krijgen om een toeristenkaart te betalen. “Dit geldt niet alleen voor personen geboren in Suriname, die in Nederland verblijven, het geldt voor alle Surinamers ongeacht waar je verblijft ter wereld”, stelt de regeringsleider.’
Het addertje onder het gras kwam terug in het Staatsblad 2021 nr. 141 waarin de beschikking van de minister van Buitenlandse Zaken van 30 september 2021 is gepubliceerd over (nadere) wijziging van de Visum-Instructie 1983. Daarin staat als eerste gewijzigd besluit dat: ‘Personen ... van Surinaamse origine ... visumvrij mogen afreizen op vertoon van een geldig paspoort tegen betaling van een vergoeding en wordt toegestaan maximaal 6 maanden te verblijven door de immigratie autoriteiten ... Deze vergoeding wordt nader geregeld in het Staatsbesluit Heffing Kanselarijrechten’, aldus de beschikking.
In de maanden na 30 september 2021 moet deze wijziging de Surinaamse diaspora in Nederland – er zijn veel organisaties in deze sector – zijn ontgaan, want ik heb geen wanklank gehoord dat voor visumvrij-reizen betaald moet worden om Suriname in te mogen. Wat minister Ramdin vervolgens niet gehinderd door enig argwaan of kritiek onlangs heeft gedaan is het ‘regelen van de vergoeding’. Dat deed hij op zijn persconferentie van 13 april jongstleden toen hij aankondigde dat inwoners van 20 landen visumvrij mogen reizen naar Suriname maar wel een entree fee van €50 of $50 moeten betalen.
Roy.khemradj@gmail.com
* Gelet op het toegestane aantal woorden gebruik ik in deze bijdrage de oude naam van het departement.
Vandaag
Gisteren
- Honderden kinderen bidden voor toekomst Suriname
- PAHO: Gezondheidszorg in Amerika versterkt ondanks crisissen
- Stembureaupersoneel dat zich afmeldde krijgt toch uitbetaling
- Nieuwe MZ-polikliniek Soekoenale officieel geopend
- Politieke originaliteit zoekgeraakt
- Wereld Hypertensie Dag: 'Ken je cijfers, leef langer'
- OMO-schuld van SRD 8,3 miljard: Wie betaalt de rekening?
- Finabank boekt solide resultaten en versterkt duurzame groei
- Schikking voorgesteld in zaak Wan Okasi tegen de Staat
- Meer regen vandaag
- Taxiën door de politiek: Boyke's dubbele job: ambtenaar en marktverkoper
- Extra beveiling hoofdstembureau Paramaribo in NIS
- AOV’ers krijgen deze maand extra uitkering van SRD 2.100
Eergisteren
- Regering lanceert bouwprojecten via PPP
- OM verwerpt verweer om scheikundig rapport in zaak Bordo
- Uitbraak vogelgriep in Brazilië leidt tot exportstop
- Caricom waarnemers missie voor verkiezingsobservatie
- President stelt politiek gewin boven regels rechtsstaat
- Woningbrand Nickerie mogelijk aangestoken: 2 verdachten in beeld
- Jogi: Misleiding en slecht bestuur bij uitgifte bouwkavels FAI
- Reactie op: VHP de feiten achter de cijfers!
- Ramautarsing: Koersbeheersing wél degelijk hoofdreden valutaveiling
- Stichting Bondru onder vuur na controversieel stemadvies
- Regen in de ochtend, onweersbuien in de middag
- Taxiën door de politiek: Pencak silat komt er bekaaid vanaf
- Biza start training stembureaupersoneel na massale uitval
- VES-panel niet gecharmeerd van mooie politieke verhalen