Honduras: Ex-president Juan Orlando Hernandez uitgeleverd
De aanklacht die door het Amerikaanse ministerie van Justitie werd bekendgemaakt, betekende een verbluffende val uit de gratie voor de voormalige bondgenoot van Washington die de Centraal-Amerikaanse natie leidde van 2014 tot januari 2022.
Federale aanklagers in Manhattan zeiden dat Hernandez miljoenen dollars ontving van drugshandelorganisaties, waaronder van de voormalige leider van het Mexicaanse Sinaloa-kartel, Joaquin "El Chapo" Guzman, en dat hij die fondsen gebruikte om zichzelf te verrijken en zijn politieke campagnes te financieren. In ruil daarvoor boden Hernandez en andere Hondurese functionarissen drugshandelaren bescherming tegen onderzoek en arrestatie, gaven ze toegang tot wetshandhaving en militaire informatie en verhinderden ze volgens de aanklacht hun uitlevering aan de VS.
"Hernandez misbruikte zijn positie als president van Honduras van 2014 tot 2022 om het land als een narco-staat te besturen", vertelde de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland aan verslaggevers in Washington. "Hernandez werkte nauw samen met andere ambtenaren om cocaïnetransporten naar de Verenigde Staten te beschermen."
Hernandez was een belangrijke bondgenoot van Washington tijdens de regeringen van Obama en Trump op het gebied van immigratie en anti-narcotica-operaties. Maar Amerikaanse aanklagers onthulden vorig jaar in gerechtelijke dossiers dat Hernandez (53) werd onderzocht als onderdeel van een uitgebreid onderzoek naar de bloedige handel in verdovende middelen van Honduras.
President Joe Biden heeft zich sinds zijn aantreden in januari 2021 gericht op het aanpakken van corruptie in Midden-Amerika, met het oog op het stoppen van de stroom migranten uit de regio naar de VS.
De jongere broer van Hernandez, Tony Hernandez, een voormalig Hondurees congreslid, werd in maart 2021 in de VS tot levenslang veroordeeld na een eerdere veroordeling op beschuldiging van drugshandel.
De voormalige president had de beschuldigingen met klem ontkend, met het argument dat gevangengenomen mensenhandelaars hem besmeurden om wraak te nemen op zijn regering en hun straffen te verminderen. Maar hij heeft beloofd samen te werken met de autoriteiten en heeft zichzelf afgeschilderd als een felle tegenstander van drugshandel.
In de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa werd de geboeide ex-president door een falanx van veiligheidstroepen naar het vliegveld begeleid. Rond het vliegveld verzamelden zich tientallen mensen die met de blauw-witte vlag van het land zwaaiden om de uitlevering van Hernandez te vieren.
Hernandez vertrok donderdagmiddag aan boord van een vliegtuig van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en zou in de komende dagen voor het eerst verschijnen in de federale rechtbank van Manhattan.
"Als je de macht van de staat verandert in een gewelddadige drugshandelmachine, als je geweld en moord laat floreren door toedoen van de kartels, dan zal de DEA voor niets stoppen om je verantwoordelijk te houden", zei DEA-administrateur Anne Milgram tegen verslaggevers. .
De aanklacht werd ingediend op 27 januari - de dag dat Hernandez werd vervangen door de linkse Xiomara Castro na haar overwinning in november op Nasry Asfura, de kandidaat van de rechtse Nationale Partij van Hernandez - maar bleef tot donderdag verzegeld.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie onthoudt zich over het algemeen van het aanklagen van zittende staatshoofden. "De nieuwe regering van Honduras wil onze hulp", zei Garland. "Er is geen conflict tussen ons doen van dit soort werk en het hebben van goede relaties in Latijns-Amerika."
De Hondurese politie heeft Hernandez medio februari aangehouden na een uitleveringsverzoek van de VS, volgens een document van de Amerikaanse ambassade dat destijds door Reuters werd gezien.
Het Hondurese Hooggerechtshof heeft in maart de uitlevering van Hernandez goedgekeurd.
Vandaag
-
14:41
Kyiv leeft in de schaduw van de sirenes
-
12:43
Para Farmer Field School stimuleert landbouwondernemerschap
-
10:45
Suriname en VS sluiten jungletraining succesvol af
-
08:47
Wie heeft de macht werkelijk in handen?
-
06:51
Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
-
04:54
Veel bewolking met kans op wat regen
-
02:56
VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
-
00:58
Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
-
00:01
Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie