Imran Khan afgezet als premier van Pakistan
10 Apr 2022, 00:55
foto
Imran Khan is de eerste Pakistaanse premier die wordt afgezet door een motie van wantrouwen. (Getty Images)


De Pakistaanse premier Imran Khan is uit de macht gezet nadat hij een motie van wantrouwen in zijn leiderschap had verloren. De stemming vond na middernacht plaats nadat oppositiepartijen een motie tegen hem hadden ingediend, die werd aanvaard door het Hooggerechtshof.

Khan had gezegd dat hij een oppositieregering niet zou erkennen en beweerde - zonder bewijs - dat er een door de VS geleide samenzwering was om hem te verwijderen.

De vergadering zal nu een nieuwe premier aanstellen. Het Pakistaanse parlement komt maandag bijeen om te stemmen voor de nieuwe leider van het land. Die persoon kan de macht behouden tot oktober 2023, wanneer de volgende verkiezingen plaatsvinden.

Ayaz Sadiq, die de leiding heeft over de nationale vergadering terwijl er geen leden van de regerende partij of aangewezen sprekers zijn, zei dat de nominatiepapieren voor kandidaten op zondag om 11:00 uur lokale tijd moeten worden ingediend.

Khan wordt de eerste Pakistaanse premier die door een motie van wantrouwen wordt afgezet.

Het Hooggerechtshof oordeelde donderdag dat Khan (69) ongrondwettelijk had gehandeld toen hij de motie van wantrouwen blokkeerde en het parlement ontbond.
Dit maakte verschillende oppositieleden woedend; sommigen beschuldigden de premier van verraad.

Minuten voordat de stemming begon, kondigde de voorzitter van het Pakistaanse Lagerhuis - een bondgenoot van Khan - zijn ontslag aan. Leden van de partij van Khan (PTI) verlieten het gebouw en beweerden dat hij het slachtoffer was van een internationale samenzwering.

Oppositiepartijen konden 174 stemmen in het 342 leden tellende huis behalen ter ondersteuning van de motie van wantrouwen, zei de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, waardoor het een meerderheidsstem werd.

In een tweet zei oppositieleider Shehbaz Sharif dat Pakistan en zijn parlement "eindelijk bevrijd zijn van een ernstige crisis". Sharif voegde toe: "Felicitaties aan de Pakistaanse natie met een nieuwe dageraad."

Ondertussen zei PTI-senator Faisal Javed Khan dat de 69-jarige zijn premierswoning "gracieus" had verlaten. "Hij boog niet". De senator zei verder dat Khan "de hele natie had opgeheven".

De voormalige aanvoerder van het Pakistaanse nationale cricketteam werd in 2018 tot premier gekozen en beloofde corruptie te bestrijden en de economie te herstellen. Maar die toezeggingen zijn onvervuld gebleven met het land dat in de greep is van een financiële crisis.

Eind maart beroofde een reeks afvalligheden hem van zijn meerderheid en moest hij vechten voor zijn politieke carrière.

BBC-correspondent Secunder Kermani zegt dat Khan algemeen wordt beschouwd als iemand die aan de macht is gekomen met de hulp van het Pakistaanse leger, maar nu zeggen waarnemers dat ze zijn gevallen.

Khan heeft herhaaldelijk gezegd dat de Pakistaanse oppositiepartijen samenwerken met buitenlandse mogendheden. Hij beweert ook dat hij het doelwit is van een door de VS geleide samenzwering om hem te verwijderen vanwege zijn weigering om naast Washington te staan ​​in kwesties tegen Rusland en China.

De VS heeft gezegd dat deze beschuldigingen "geen waarheid" bevatten en Khan heeft nooit enig bewijs geleverd. Hij bezocht Moskou om president Vladimir Putin te ontmoeten toen Rusland de invasie van Oekraïne lanceerde en had eerder kritiek geuit op wat de regering-Bush de oorlog tegen het terrorisme noemde.

De stemming van zaterdag kwam nadat wetgevers van de oppositie afgelopen zondag een motie van wantrouwen bij het parlement hadden ingediend, in een poging om Khan uit de macht te zetten.

Maar Qasim Suri, de plaatsvervangend voorzitter van het parlement, een lid van de politieke partij van Khan, blokkeerde snel de stemming en zei dat er sprake was van "buitenlandse inmenging". Suri zei ook dat het in strijd is met de grondwet, die loyaliteit aan de staat vereist.

De regering van Khan ontbond het parlement en riep op tot vervroegde verkiezingen. Dit maakte verschillende oppositieleden boos, waarbij sommigen de premier beschuldigden van verraad omdat hij de stemming had geblokkeerd.

Leden van de oppositie dienden een verzoekschrift in bij de Hoge Raad om de situatie te beoordelen. Donderdag oordeelde de hoogste rechtbank van Pakistan dat het besluit van Khan om de stemming te stoppen ongrondwettelijk was. Het beval dat de motie van wantrouwen opnieuw moest plaatsvinden.

Een impasse over de stemming duurde echter tot laat zaterdagavond, wat de voorzitter van het lagerhuis van het parlement - Asad Qaiser, een bondgenoot van Khan - ertoe bracht af te treden.
Advertenties

Friday 20 September
Thursday 19 September
Wednesday 18 September