Suriname kwetsbaar voor cyberaanvallen, status geel
02 Apr 2022, 00:01
foto
Grafische weergave van hoe een Distributed Denial of Service, de zogenaamde DDoS-aanval tot stand komt.


De status van cyberveiligheid in Suriname is veranderd naar yellow-alert. Suriname verkeert in de kwetsbare zone van cyberveiligheid, zegt het Computer Security Incident Response Team (CSIRT) van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). Volgens het DNV dat waarschuwt voor cyberaanvallen, wordt er gewerkt om de veiligheid van de cyberspace infrastructuur in Suriname te verscherpen en beschermen.

De afdeling Cyberintelligence van het DNV had voorzien dat Suriname kwetsbaarder zou zijn voor aanval van cybercriminelen wereldwijd. Hackers proberen nu al testend systemen voor korte tijd neer te halen om te zien van welke landen de cyberveiligheid het zwakst is. Het is de cybercriminelen te doen om grootschalig systemen lam te leggen.

De website van Suriname Herald had recent te maken met Distributed Denial of Service, de zogenaamde DDoS-aanvallen. Bij dit soort aanvallen lijkt het alsof te veel mensen de website tegelijk willen bezoeken of iets vragen aan een server waardoor hij trager wordt of zelf crasht. Zo’n DDoS-aanval is te vergelijken met te veel auto’s op de weg waardoor het verkeer heel traag vooruitgaat. De lezers van Suriname Herald konden de site niet bezoeken door de verstopping in het dataverkeer vanuit een golf van buitenlandse IP-adressen, legt de afdeling Cyberintelligence.

De afdeling is een week geleden al begonnen met een bewustwordingscampagne van cybercriminaliteit en cyberbeveiliging. Zo worden specifieke Wifi-routers van het merk ASUS - die kwetsbaar zijn voor hackers - geupdate. Ook wordt de Secure Socket Layer bij het creeren van websites sterk aangeraden om inzage van persoonlijke gegevens door derden te voorkomen.

Groeiende spanning in de wereld, leidt tot een toename van cyberaanvallen. Wie te maken heeft met cybercriminaliteit, kan dit doorgeven via de website https://csirt.sr/
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May