Column: Reshuffeling en dienstreizen
29 Mar, 00:59
foto


Nee, al lijkt het er op, maar het is geen 1 aprilmop dat op het Kabinet van de President een 'reshuffeling' heeft plaatsgevonden. Het is meer een strategische move. Hoewel de echtgenote van de president geen fungerend algemeen directeur meer zal zijn, blijft ze first lady en ook lid van de RvC van Staatsolie. Hoewel Alven Roosveld geen directeur meer zal zijn van de Communicatiedienst Suriname, blijft hij woordvoerder van de president en zal hij ook deel uitmaken van het managementteam van CDS, samen met nog enkele adviseurs van de president. Hoewel Arun Hardien geen directeur meer zal zijn op het kabinet, blijft hij als ambassadeur in India een verlengstuk van de president. Dus in feite is daar niemand naar huis.

Minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Ontwikkeling hoeft niet te klagen dat ze naar huis gaat. Ze wordt politiek niet meer gedragen door haar eigen partij. Vanaf haar benoeming was er kritiek, maar ze heeft zelfs sympathie verloren van partijmensen die haar eerst door dik en dun ondersteunden. Zij zal het veld moeten ruimen, maar ze gaat niet met lege handen naar huis. Ook haar salaris is extra met 17% verhoogd en ze heeft een snoepreisje op staatskosten naar Dubai kunnen maken. Ze kan haar leven lang door de Staat worden verzorgd. Wat wil je nog meer? Politiek betaalt.

Intussen voelt de minister Rishma Kuldipsingh zich al thuis op Economische Zaken. Sinds ze daar waarneemt, trapt ze overal deuren die beschouwd werden als heilige huisjes, in. Ze zal nog ondervinden wat het is om het bedrijfsleven tegen je te krijgen. Het bedrijfsleven is niet te spreken over haar optreden bij inbeslagname van spijsolie. In elk geval zwaait ze daar al met de scepter en er is een mannelijke kandidaat, die juist uit het bedrijfsleven komt, in beeld voor het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugd. Kuldipsingh zal een sprong van zeven mijl maken van arbeid naar kapitaal.

Vreemd dat het IMF geen eisen heeft gesteld over de vele snoepreisjes die worden gemaakt. Het is een komen en gaan van delegaties van de regering en De Nationale Assemblee naar het buitenland, terwijl de conceptwetten die behandeld moeten worden, zich aan het opstapelen zijn. Allemaal boeken ze enorme successen in het buitenland, maar in eigen land blijven die uit. In 2016 had de vorige vicepresident een missive geslagen dat dienstreizen boven de US$ 500 in principe niet mochten worden uitgevoerd, tenzij het nationale belang kon worden aangetoond. Deze missive is niet ingetrokken, maar is duidelijk met de zevenmijlslaarzen vertrapt.

Zelfs bij uitnodigingen, waar alles wordt betaald, zoals de partijpolitieke reis naar Gabon, wordt uit de staatskas (geld op de begroting van DNA komt uit de staatskas) duizenden US-dollars genomen. Dat geldt ook voor de ministers die zijn meegegaan. De reislustige Assembleeleden (coalitie én oppositie) voelen zich verheven boven het volk dat ze vertegenwoordigen. Zij reizen niet als het voetvolk - dat ervoor gezorgd heeft dat ze in de pluche zetels mogen plaatsnemen - economy class, maar willen in business class kaviaar, zalm en minstens 18 jaar oude whiskey.

Het wordt tijd dat dienstreizen van Assembleeleden in openbare vergaderingen worden besproken en beoordeeld en niet achter gesloten deuren. Voor de reis naar Gabon was er geen besluit genomen, maar wie het kruis heeft zegent zichzelf en de rest van de coalitie doet alsof haar neus bloedt. Reizen van ministers en ambtenaren moeten in de Regeringsraad worden goedgekeurd. Nu reizen ze maar a la dol de globe rond, zonder dat de doelmatigheid wordt beoordeeld. In een situatie waar het volk haast stikt in de ellende, overheersen de persoonlijke en groepsbelangen. ABOP en VHP zullen ondanks alle schandalen bij elkaar blijven, want de belangen zijn te groot om uit elkaar te gaan. Het is een verstandshuwelijk.

Nita Ramcharan

P.S.1: Bij EBS is er nog steeds geen definitieve directeur benoemd en het is helemaal niet erg dat eindelijk het binnenland meer aandacht krijgt.
P.S. 2: Melissa Santokhi-Seenacherry zal haar droom als kandidaat-rechter achternagaan en haar taken als first lady verrichten, meldde CDS. Als ze rechter wordt, zal Chan zijn presidentschap niet kunnen prolongeren want de machten zijn gescheiden...

Advertenties

Saturday 28 January
Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January