Column: President moet sheriff-periode overstijgen
22 Mar, 00:59
foto
Het waterpeil in het binnenland is aan het dalen. President Chan Santokhi is zondag naar Pusugrunu (gebied van de Matuariërs) geweest.


In nood leert men zijn vrienden kennen, zullen veel binnenlandbewoners hebben ervaren. Sinds 8 maart is het waterpeil in de machtige rivieren van Suriname gestegen. President Chan Santokhi heeft pas 12 dagen later de tijd gevonden om zich persoonlijk te oriënteren in een dorp aan de Saramaccarivier. Hij schijnt het te druk te hebben met het beluisteren van de vele kritieken op zijn beleid en de scheldkanonnades op social media. In plaats van de oorzaak aan te pakken, lijkt het staatshoofd teruggekeerd te zijn in zijn sheriff-periode. De 'muilkorfwetten' die hem als staatshoofd boven de wet stellen die voor ieder ander geldt, worden flink toegepast om de uitingsvrijheid te beperken, zonder dat de rechter er aan te pas is gekomen.

Maar zondag, toen hij eindelijk naar het binnenland wilde, leken de weergoden, als een teken aan de wand, de president niet goedgezind te zijn. De vliegtocht werd eerst afgeblazen, omdat door weersomstandigheden vliegen ernstig afgeraden werd. Nadat de situatie het toeliet is het bezoek toch gedeeltelijk uitgevoerd. Santokhi zou volgens de eerste plannen de woonplaats van drie stammen aandoen. Hij zou ook naar Asidonhopo gaan, waar de Saamaka granman Albert Aboikoni zetelt, en Langatabiki, de residentie van de Paamaka granman, Jozef Forster. Uiteindelijk werd besloten om alleen naar Boven-Saramacca te gaan, bij granman Lesley Valentijn van de Matuariërs. 

De president legt uit dat hoewel hij niet gelijk zijn gezicht heeft vertoond in de getroffen gebieden, de regering terstond in actie is gekomen. Er is een clusterteam benoemd onder leiding van vicepresident Ronnie Brunswijk. Het NCCR verleent assistentie en er zijn noodpakketten uitgedeeld. Maar toch blijkt na twee weken hoe acuut de noden zijn in Pusugrunu. "Onze eerste prioriteit is om de mensen van medicijnen te voorzien; door het vervuild drinkwater zijn er veel gevallen van diarree”, deelde Santokhi na terugkeer op vliegveld Zorg en Hoop mee.

Hoe is het mogelijk dat ondanks alles in stelling is gebracht, de basisbenodigdheden niet aanwezig zijn? In heel het binnenland - en niet alleen Pusugrunu - zijn de noden hetzelfde. Door de situatie zijn de schooldeuren in het binnenland al enige tijd dicht. Vicepresident Brunswijk heeft zich persoonlijk georiënteerd en uit eigen zak voedsel gestuurd naar diverse gebieden. Hoewel de regering werk heeft verzet, was dat voor de samenleving niet te merken. De communicatie over de verrichtingen van de regering was bar slecht.

Juist omdat er zoveel kritiek is op de president dat hij familie, vrienden en sponsors voortrekt, moest hij zijn medeleven terstond tonen met het binnenland. Tijdens de verkiezingscampagne was hij veelvuldig in diverse dorpen in het binnenland om mensen voor zich te winnen. Er is een sterke campagne gevoerd in het binnenland. Trots werden beelden gedeeld door de oranjepartij hoe voorzitter Chan uit één bord vette bami at met een vrouw uit Boven-Suriname. Maar wanneer het water tot aan de bami etende lippen is gestegen, is de helpende hand uitgebleven. Het is de allerhoogste tijd voor de VHP-voorzitter om zich op te stellen als vader des vadersland, want zijn schip is aan het zinken.

Nita Ramcharan

Advertenties

Saturday 28 January
Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January