Storm Eunice teistert Noordwest-Europa, negen doden
18 Feb 2022, 20:35
foto
Golven beuken tegen de zeewering bij Porthcawl, Zuid-Wales, terwijl storm Eunice harde wind over het land brengt. (Foto: AFP)


Een Atlantische storm heeft Noordwest-Europa geteisterd met recordwinden tot 196 km per uur, waarbij ten minste negen mensen om het leven zijn gekomen. Bij tienduizenden huishoudens werd de stroom onderbroken en is het dak van de O2 Arena in Londen verscheurd.

Storm Eunice trof West-Engeland en kwam vrijdag aan land in Cornwall, waar golven de kust beukten en nevelpluimen tientallen meters de lucht in stuurden.

Een vrouw kwam om het leven in Londen toen een auto waarin ze reed werd verpletterd door een boom en een man in een voertuig in Liverpool stierf als gevolg van rondvliegend puin. Een andere man stierf nadat een voertuig in botsing kwam met een omgevallen boom in het Zuid-Engelse graafschap Hampshire.

In Nederland kwamen vier mensen om het leven door omgevallen bomen. In België deed harde wind een kraan op het dak van een ziekenhuis belanden en een Britse man stierf nadat hij van zijn boot in het water werd geblazen.

Een andere man stierf in Ierland nadat hij werd geraakt door een vallende boom tijdens het opruimen van stormafval, meldde RTE.

Sterke wind in Londen verscheurde het witte koepelvormige dak van de O2-arena waar sterren van The Rolling Stones tot Beyonce en Rihanna hebben opgetreden. Hoge gebouwen in Londen trilden terwijl de wind door Canary Wharf floot.

In Wales sloegen golven over de promenade van Aberystwyth, sommige zo hoog als huizen. Meer dan 100.000 mensen werden getroffen door stroomuitval toen stroomkabels werden afgebroken en oude bomen omvielen.

"Storm Eunice maakt echt indruk", zei Frank Saunders, hoofdmeteoroloog van het Met Office. "We geven alleen rode weerswaarschuwingen als we denken dat er levensgevaar is door het weer." Het Met Office zei dat een windvlaag van 196 km/u  werd geregistreerd in The Needles op het Isle of Wight, voorlopig een record voor de krachtigste windstoot ooit gemeten in Engeland.

Later op vrijdag zei het Met Office dat de hevigste winden van de storm richting Scandinavië en het noorden van het vasteland van Europa gingen, waar waarschuwingen werden uitgevaardigd.

Op sommige Britse luchthavens werden vliegtuigen zo hard geteisterd door windstoten dat piloten de landingen moesten staken. Een livestream van de landingsbaan van Heathrow Airport werd online door meer dan 200.000 mensen bekeken.

'Sting jet'
Volgens gegevens van Cirium werden in totaal 436 vluchten in het Verenigd Koninkrijk geannuleerd te midden van recordwinden van Storm Eunice.

In de Tan Hill Inn, de hoogste pub van Groot-Brittannië in Yorkshire, was het personeel druk bezig met de voorbereidingen, ook al bleef de wind in de regio van Noord-Engeland slechts stormachtig. "Maar met de sneeuw die nu binnenkomt, neemt de wind toe, we maken de luiken dicht en maken ons klaar voor een slechte dag en een slechtere nacht", zei café-onderhoudsmedewerker Angus Leslie.

Roy Stokes, functionaris van het Milieuagentschap, waarschuwde weerwatchers en amateurfotografen om niet naar de zuidkust van Groot-Brittannië te gaan op zoek naar dramatische beelden, en noemde het "waarschijnlijk het domste wat je kunt doen".

Wetenschappers zeiden dat de staart van de Atlantische storm een ​​"sting jet" zou kunnen bevatten - een zelden gezien meteorologisch fenomeen dat grote schade aanrichtte in Groot-Brittannië en Noord-Frankrijk tijdens de Grote Storm van 1987.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May