Bolivia: Dromen van rijkdom inruilen voor goede gezondheid
25 Jan, 10:40
foto
Een amauta, of inheemse spirituele leider, zegent een model van een gebouw op het Aymara-festival van Alasita, waar mensen miniaturen kopen die verband houden met hun persoonlijke wensen voor het jaar, in La Paz, Bolivia. (Foto: Reuters)


Zoals veel Boliviaanse ambachtslieden was Joselyn Quispe gewend om in januari kleine huisjes, auto's en dollarbiljetten te verkopen tijdens het lokale Aymara-festival van Alasita, waar mensen miniaturen kopen die verband houden met hun persoonlijke wensen voor het jaar. Maar dit jaar zijn Bolivianen niet zo gefocust op materiële zaken.

"Mensen komen met veel geloof en toewijding. Ze vragen niet langer om huizen, ze vragen de god van overvloed om gezondheid, omdat veel mensen zijn overleden aan Covid", vertelde Quispe aan Reuters.

De kleurrijke Alasita - wat "koop mij" betekent - is een jaarlijkse traditie met lokale ambachtelijke beurzen die handelen in miniaturen die vervolgens worden gezegend onder auspiciën van de inheemse god van overvloed, Ekeko.

Onder de miniaturen die Bolivianen dit jaar hebben gekocht, zijn gezondheidscertificaten, negatieve Covid-19-tests en vaccinatiekaarten. De burgemeester van La Paz, Ivan Arias, kocht een miniatuurziekenhuis voor zichzelf.

Meer dan 20.000 mensen in Bolivia zijn overleden als gevolg van de pandemie en de vierde golf van de pandemie - aangedreven door de zeer besmettelijke omicron-variant - heeft ziekenhuizen opnieuw onder enorme druk gezet.

"We willen veel gezondheid, want dat is wat ons in staat zal stellen de economie opnieuw op te starten en banen te creëren", zei Arias op de Alasita-beurs.

De president van Bolivia, Luis Arce, een getrainde econoom, ging echter een meer conventionele miniatuur voor zichzelf kopen: kleine biljetten. Toch schonk een vrouw Arce een miniatuurkit met medicijnen en natuurlijke kruiden om hem te beschermen tegen Covid-19.

Jacqueline Flores kocht een gebouw omdat ze hoopt een groter huis te krijgen en wat rekeningen, zodat ze het hele jaar door geen geld tekort hoopt te hebben.

"Ik heb een bedrijf en ik wil dat het groeit. Daarom kom ik hier naar Alasita," zei Flores. "Ik wens ook gezondheid. Met de pandemie kunnen we niets materieels vasthouden."
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May