Oppositie Venezuela roept op tot protest in februari
24 Jan, 18:44
foto
De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido houdt een toespraak tijdens een zitting van de nationale vergadering van de oppositie in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)


Oppositieleider Juan Guaido riep zondag de Venezolanen op om op 12 februari de straat op te gaan in vreedzame marsen tegen president Nicolas Maduro, terwijl de verdeelde oppositie van het land vooruitblikt op de presidentsverkiezingen. De oppositie beschouwt de herverkiezing van Maduro in 2018 als frauduleus en heeft in het verleden massale demonstraties gehouden tegen zijn regering, waarvan sommige tot doden hebben geleid.

De regering van Maduro "vreest de straten, vreest de organisatie van de basis", zei Guaido tegen journalisten na een oppositiebijeenkomst ter herdenking van de verjaardag van het einde van de militaire dictatuur in 1958.

Hoewel de oppositie eind vorig jaar in de regionale verkiezingen grotendeels werd verslagen, behaalde ze een overwinning in een herverkiezing van het gouverneurschap in de deelstaat Barinas, die traditioneel werd gedomineerd door de regerende partij.

Oppositiepartijen moeten zich zo snel mogelijk verenigen in het licht van de presidentiële wedstrijd die momenteel gepland staat voor 2024, zei Guaido tijdens het evenement. "We hebben het erover om ons vanaf nu te organiseren, we hebben het over presidentsverkiezingen", zei Guaido.

Tientallen westerse landen steunden Guaido oorspronkelijk als de leider van Venezuela, maar sinds de parlementsverkiezingen van 2021 steunen een aantal landen en de Europese Unie hem alleen als een leidende oppositiefiguur.

Aanhangers van een poging om Maduro uit zijn ambt te verwijderen door een referendum, zeiden dit weekend dat ze het hoogste tribunaal van het land zouden vragen om de voorwaarden voor het verzamelen van handtekeningen te herzien, waarvan de oppositie zegt dat ze onhaalbaar zijn.
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May