Huisartsen moeten kiezen waar ze beroep willen uitoefenen
14 Jan, 12:43
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid


Huisartsen die een geldige vestigingsvergunning hebben, moeten van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid een keuze maken waar zij hun beroep willen uitoefenen. Naast de eigen huisartsenpraktijk, zijn diverse artsen ook werkzaam bij meerdere instellingen. Zij krijgen tot februari de gelegenheid om te beslissen waar ze willen werken.

De bewindsman heeft dit in een schrijven meegedeeld aan de sectie Algemeen Artsen van de Vereniging van Medici in Suriname. Indien de artsen de keus hebben gemaakt om hun beroep in een eigen praktijk uit te oefenen, dienen ze dat uiterlijk 1 februari kenbaar te maken. Zij moeten een ontslagbrief doen toekomen aan Volksgezondheid als bewijs dat zij niet meer verbonden zijn aan een andere instelling.

Eerder had het ministerie ook aangegeven dat in de districten Paramaribo en Wanica er naar verhouding te veel huisartsen gevestigd zijn, waardoor andere delen van het land weinig tot geen huisartsen hebben. Volksgezondheid zal voor een betere spreiding ingaande 1 februari ook geen huisartsenvergunningen meer verstrekken voor deze districten.

Alle verzoeken die na 31 januari 2022 worden ingediend voor vestiging van een huisartsenpraktijk in Paramaribo en Wanica, zullen niet meer behandeld worden. Het ministerie is voornemens om kwalitatieve gelijkwaardige gezondheidszorg te garanderen in alle districten door een transparant, evenwichtig en efficiënt huisartsenvestigingsbeleid te voeren.

In de transitiefase zullen conform de protocollen vergunningen bij hoge uitzondering worden verstrekt tot en met 31 januari 2022. In totaal is er nog behoefte aan ongeveer 48 huisartsen om geheel Suriname te voorzien van huisartsen dienstverlening. Het ministerie geeft aan dat er wel rekening gehouden moet worden met de spreiding van de huisartsenvestigingen om de kwaliteit van de zorg te blijven waarborgen; de lokale behoefte van de gemeenschap is hierbij van belang.
Advertenties