Column: MOP is geen mop
14 Dec, 00:59
foto


De deftig geklede geachte Assembleeleden zijn begonnen met het behandelen van het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) voor de periode 2022-2026. In dit plan is de strategische ontwikkeling van het land vastgelegd in 233 pagina's. Het plan moet ervoor zorgen dat het volk het beter zal hebben. Er worden heel wat mooie volzinnen gebruikt om uit te leggen hoe geweldig het land eruit zal zien over vijf jaar. Het lid Ebu Jones heeft gelijk dat als het gaat om strategische ontwikkeling, je niet in termijnen van vier tot vijf jaar moet denken. Er moet verder gekeken worden dan de neus lang is, regering overschrijdend. De bevolking moet ook betrokken worden bij een MOP, want dan wordt er samengewerkt om het land tot ontwikkeling te brengen.

In een MOP moeten mensen zich kunnen terugvinden. Het is geen kwestie van de zittende regering, hoewel elk kabinet zijn eigen stempel drukt op een MOP. Hierdoor voelen velen zich niet betrokken bij zo een MOP. Het moet niet zo zijn dat omdat een MOP verplicht is volgens de grondwet, zo een document wordt samengesteld en er verder nauwelijks naar wordt gekeken.

Hoeveel van de gewichtige plannen zijn gerealiseerd van de vele MOP's die tot wet verheven zijn? Hoe serieus wordt er gewerkt met een MOP als het eenmaal is aangenomen? In dit MOP heeft in elk geval het IMF ook zijn stempel gedrukt, ook al is het steunprogramma nog niet goedgekeurd. Suriname zal nog op de agenda worden geplaatst voor 22 december. Bij goedkeuring zal in de kerstboodschap van de regering het kerstbrood vol amandelen, amandelprijs, rozijnen en krenten zitten, maar het volk zal dat helaas niet kunnen proeven.

Tijdens de debatten op de eerste dag kwam naar voren dat sterk leiderschap nodig is om het land een flinke duw omhoog te geven. Dat is waar het land naar smacht. Het sleutelwoord nationaal en internationaal is VERTROUWEN. Zonder vertrouwen zullen er geen investeringen komen en zullen mensen niet geïnspireerd zijn om hun schouders onder het werk te zetten. Een regering moet er niet zijn voor de coalitie alleen, maar voor het gehele volk.

Suriname kan zich de 'luxe' niet veroorloven om welwillend en deskundig kader niet te betrekken. Importkader gaat de handen niet in de modder steken. Patricia Etnel heeft gelijk dat ze niet kijkt naar de huidige leiders als het gaat om sterk leiderschap, want bij de verkiezingen kunnen er weer andere leiders komen. Toevallige leiders komen en gaan, maar het land heeft een sterk fundament nodig om zich op te kunnen bouwen.

Terwijl in het MOP mooie plannen staan over het bevorderen van toerisme, is de SLM vleugellam geslagen. Hoeveel vertrouwen is er in een luchtvaartbedrijf dat niet de lucht kan ingaan? De SLM heeft allang niet de uitstraling van 'national carrier' en 'trusted wings', met een on-Surinaamse leiding. Het is diep triest dat een leaseovereenkomst die levensreddend moest zijn, gecrasht is. Als met kerstbroden-export het bedrijf levensvatbaar moet worden gemaakt, dan is het tijd om de maatschappij op de operatietafel te leggen. De regering zal tekst en uitleg moeten geven en mogelijk het hoofdstuk toerisme in het MOP gaan herschrijven.

Met de toevloed van woorden van de geachte leden, die het volk nauwelijks kan behappen, zijn de basisproblemen niet opgelost. Vandaag de dag komen kleine kinderen (kleuters) naar school zonder brood of iets te eten. Kinderen vallen flauw, omdat ze geen brood en water meegekregen hebben van huis. Er zijn kinderen die gelukkig een brood meekrijgen, maar dat is belegd met suiker... Hoe zullen de volksvertegenwoordigers de regering bewegen om de basisnoden van het volk op te lossen, voordat er luchtkastelen gebouwd worden over een welvarend land over vijf jaar?

Nita Ramcharan

ps. Heeft u al het geluk gehad om een sneetje kerstbrood te proeven?
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August