Zorgsector gaat 5e Covid-golf niet aankunnen
05 Dec, 04:48
foto
Voorzitter van de Stuurgroep Covidcommunicatie, Soenita Nannan Panday-Gopisingh. (Foto: René Gompers)


Voorzitter van de Stuurgroep Covidcommunicatie, Soenita Nannan Panday-Gopisingh, vreest dat een vijfde coronagolf slecht zal aflopen: “Dat klein deel dat ernstig ziek wordt, zet zo een grote belasting op ons krakkemikkig gezondheidszorgsysteem dat alles daaronder te lijden heeft. Die vijfde golf gaan we niet aankunnen. Echt niet.” Een groot deel van het personeel, onder wie specialisten, is weggetrokken. Coronapatiënten drukken heel zwaar op de zorg, maar de niet-coronapatiënten hebben al te lang zorg moeten ontberen. Maar het achtergebleven zorgpersoneel heeft ook rust nodig om verder te kunnen.

Nannan Panday-Gopisingh geeft aan dat er bij elke golf verschillende strategieën zijn toegepast en investeringen zijn gedaan om de storm van covidgevallen aan te kunnen. Zij is ook medisch directeur van ‘s Lands Hospitaal. “Maar een 5e situatie gaan we niet aankunnen,” benadrukt ze. “De situatie is compleet veranderd. Een wezenlijk deel van het zorgpersoneel is gewoon weg. De bedden hebben we ook niet meer zo beschikbaar, de specialisten en de artsen ook niet. Het gaat echt, echt heel moeilijk worden voor de zorg.”

Internist en infectioloog Lycke Woittiesz deelt mee dat elk ziekenhuis bezig is om achterstallige zorg in te halen met het personeel wat er wel is. “Een probleem is dat de personeelsleden die in covidzorg meegedraaid hebben echt even met vakantie moeten, ze moeten er even tussenuit, even bijkomen. Er is een enorm impact geweest op een ieder die in covidzorg gewerkt heeft. Een landelijke strategie is er niet om de achterstallige zorg in te halen maar iedereen probeert zoveel als mogelijk om de normale gang van zaken op te pakken en zoveel mogelijk patiënten te accommoderen op de afdelingen, de operatiekamers en de poli’s.”

Advertenties