Venezuela: Regerende partij wint 20 gouverneurs
22 Nov, 14:18
foto
Leden van het leger staan in de rij om deel te nemen aan de verkiezingen voor gouverneurs en lokale burgemeesters in Caracas, Venezuela. (Foto's: Reuters)


De Nationale Kiesraad van Venezuela (CNE) heeft vandaag na lokale en regionale verkiezingen de overwinning toegekend aan de regerende socialistische partij. De partij van president Nicolas Maduro won 20 gouverneurs, terwijl de oppositie er drie binnenhaalde.

Kort na de publicatie van de eerste resultaten vierde president Maduro de triomf van de regering. "De overwinning is indrukwekkend", zei Maduro, omringd door supporters, eraan toevoegend dat "goede overwinningen gevierd moeten worden."

De resultaten zijn een tegenslag voor de oppositieleiders die terugkeerden naar de strijd na het boycotten van de presidentsverkiezingen in 2018 en de congresverkiezingen in 2020. Volgens de oppositieleiders was een eerlijke stemming onmogelijk door manipulatie en intimidatie door gewelddadige bendes die loyaal zijn aan Maduro.

Dit jaar besloten de oppositiepolitici om deel te nemen aan de verkiezingen, omdat ze gefrustreerd waren door het falen van de Amerikaanse sancties om Maduro te verdrijven. Ze werden aangemoedigd door de aanwezigheid van verkiezingswaarnemers van de Europese Unie.

Slechts 41,8% van de geregistreerde kiezers heeft zondag zijn stem uit gebracht, wat overeenkomt met zo'n 8,1 miljoen mensen, zei de hoogste verkiezingsautoriteit van het land.

"Kleine en geïsoleerde problemen" werden tijdens de stemming geregistreerd, zei de CNE eerder op de dag.

Bij de regionale verkiezingen van 2017 won de regerende partij 19 gouverneurs, terwijl politici van de oppositie er vier wonnen. Het enige burgemeestersresultaat dat in het eerste bulletin van de CNE werd aangekondigd, kwam uit de hoofdstad Caracas - waar ook de regerende partij tot overwinnaar werd uitgeroepen.

Burgers brachten hun stem uit voor meer dan 3.000 staatsgouverneurs, burgemeesters en gemeenteraden in het hele land. Zo'n 21 miljoen Venezolanen stonden geregistreerd om deel te nemen aan de verkiezingen.

De slechte prestaties van de oppositie kunnen haar vermogen om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in 2024 schaden. "Dit resultaat is betreurenswaardig voor de oppositie", zei Luis Vicente Leon, directeur van het lokale adviesbureau Datanalisis, in een bericht op Twitter.

Oppositieleider en voormalig presidentskandidaat Henrique Capriles, die de oppositiecampagne leidde, zei via Twitter dat een beoordeling zal worden gemaakt wanneer alle resultaten binnen zijn. Hij gaf geen verdere details.

"De conclusie van deze resultaten is dat we onze strategie tot dusver moeten heroverwegen", zei Tomas Guanipa, de oppositiekandidaat voor de burgemeester van Caracas. "Het valt niet te ontkennen dat de overgrote meerderheid van dit land verandering wil, en daarom moeten we vechten."
Advertenties