Regering reikt 1 voor 12 helpende hand
22 Nov, 16:20
foto
Een van de kinderen neemt samen met Louis Vismale, voorzitter van stichting 1 voor 12, en minister Riad Nurmohamed het huis in gebruik.


Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken heeft stichting 1 voor 12 de helpende hand gereikt. Hij heeft besloten dat deze stichting voortaan niet hoeft te betalen voor een bouwvergunning, omdat het gaat om sociale woningen. De bewindsman was gast bij de oplevering van de 13e sociale woning vrijdag te Berlijn in Para. De sociale nood is hoog, benadrukte Louis Vismale, voorzitter van 1 voor 12. Er zijn reeds 65 verzoeken gedaan bij de stichting voor het opzetten/renoveren van woningen.

De 13e woning werd overgedragen aan grootvader Macnack en Romano Martin, vader van acht minderjarige kinderen. Zijn partner, Marion Macnack, kwam op 14 mei  om bij een verkeersongeluk. Martin raakte ernstig gewond en verloor ook zijn been. Op de stichting werd een beroep gedaan om de familie te helpen. Op 14 augustus 2021 startte de bouw van de woning.

Het huis heeft SRD 713.000 gekost. Vismale bedankte de donateurs in en buiten Suriname om dit te kunnen realiseren. Zonder donateurs zou het niet mogelijk zou zijn om de 13e woning op te leveren. Vismale vindt het jammer dat er nog geen samenwerking bestaat tussen de overheid en de stichting om de woningnood in Suriname gezamenlijk aan te pakken.

Vismale merkte op dat behalve de woningnood de stichting al vijf jaar bezig is een opvangcentrum op te zetten voor dak- en thuislozen in Para. Hij vroeg via de minister aan de regering om een helpende hand te bieden. Hij merkte op dat ook de overheid baat bij zal hebben als dak- en thuislozen in de binnenstad worden opgevangen en geresocialiseerd. De opvang zal ook dienen als tijdelijke opvang voor personen/gezinnen die getroffen zijn door brand.

De voorzitter van de stichting gaf aan dat de bijdrage van de overheid niet per se in geld hoeft, maar ook kan door bijvoorbeeld zwaar materieel ter beschikking te stellen om het terrein bouwrijp te maken. “Ik ga geen opvangcentrum bouwen voor 1 voor 12, maar voor Suriname”. De stichting voorziet dak- en thuislozen drie keer per week van voeding. De minister heeft beloofd om binnenkort te bespreken met de stichting hoe de overheid het initiatief zal ondersteunen.
Advertenties