Horecasector blij met 2 extra uren
06 Nov 2021, 00:00
foto
Jonathan Martodihardjo, voorzitter van Vereniging Horeca Suriname. (Foto: René Gompers)


De horecasector (hotel, restaurants en cafés) mag tot 10 uur ‘s avonds openblijven. Als alles goed verloopt zal ‘indoor dining’ vanaf 12 november weer mogelijk zijn. “We zijn blij met de twee extra uurtjes,” deelt Jonathan Martodihardjo, voorzitter van Vereniging Horeca Suriname mee. “Dat was voor ons het belangrijkste. We werken nog aan de andere eisen die we hebben.” De avondklok gaat vanaf zaterdag om 23.00 uur in en duurt tot 5 uur. 

De ondernemers hebben afgelopen dinsdag geprotesteerd tegen de gang van zaken. Ze voelden zich na zovele gesprekken niet serieus genomen door de overheid. Zij hadden opnieuw petities ingediend bij De Nationale Assemblee en het Kabinet van de President. Ze eisten langere openingstijden, de terugkeer van binnen dineren (alleen terrassen mogen open), gelijke behandeling bij de handhaving (niet alle zaken sloten de deuren om 8 uur ‘s avonds volgens de regels) en het opheffen van de lockdown. 

Langere openingstijden had de hoogste prioriteit, zodat de ondernemingen “meer kunnen verdienen om in leven te blijven, schulden, werknemers en vaste lasten te kunnen blijven betalen.” Binnen dineren zal over enkele weken mogelijk kunnen zijn, geeft Martodihardjo aan. “De overheid had deskundigen erbij gehaald om voor ‘indoor dining’ een plan te schrijven. Het plan is af en moet nog besproken worden met de sector. We hopen dat het goed is en snel uitgevoerd kan worden. Als alles vlot verloopt hopen we vanaf 15 november weer ‘indoor dining’ kunnen hebben.” 

Over handhaving zijn partijen er nog niet helemaal uit. Er moet nog een gesprek komen met minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie. Het opheffen van de lockdown is nog steeds een eis. Martodihardjo: “We zijn ook van mening dat het in fasen moet gaan. Je kunt het niet zomaar loslaten. Gefaseerd is goed, we moeten geen extra druk gaan leggen op de gezondheidszorg. We weten niet wat voor invloed het direct opheffen erop zal hebben.”

“We gaan niet iedereen tevreden kunnen stellen, maar twee uren erbij vind ik niet slecht,” merkt Martodihardjo op. “Laten we alvast opereren, laten we kijken wat het effect is. Overigens, normaal zijn we tot 11 uur ‘s avonds open. Een uurtje eerder sluiten, is niet slecht. Naarmate de gesprekken vorderen en dat van het handhaven rondkomt, gaan we weer naar normaal. Het is een goed begin. Ik ben positief.” 
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November