Column: Het volk slikt bittere verhogingenpil met SWM-water
02 Nov 2021, 00:59
foto
De Surinaamse wereldleiders tussen aardse grootheden die planeet aarde moeten redden in Glasgow, Schotland. In het buitenland worden de meeste successen bereikt. (Foto: Kabinet van de President)


De president is met een topzware delegatie op de COP26 klimaatconferentie in Glasgow, Schotland. Hij heeft op zijn Facebookpagina voor het thuisfront als bewijs, foto's gepost waar hij pronkt met onder andere premier Mark Rutte uit Nederland en de Indiase premier Narendre Modi. Als wereldleiders moeten we luisteren, moeten we handelen en moeten we verstandig kiezen, voor de toekomstige generaties." Chan🌎🙏🏽

Terwijl de Surinaamse wereldleiders hun hoofden diep buigen over grote, mondiale zaken die planeet Aarde gezond moeten houden, is het ondanks het feit dat wij het groenste land zijn in het heelal, hier een leiden in last. De samenleving piept, kreunt en gaat gebukt onder de vele verhogingen die deze maand extra voelbaar zijn. De regering gaat er prat op zich gesteund te weten door de vakbeweging, het bedrijfsleven en andere betrokkenen. 

Het is onbegrijpelijk dat een deel van de vakbeweging meegegaan is met verhogingen zonder dat er al een sociaal akkoord is. Wijlen vakbondsleider van formaat, Fred Derby, zou nooit in een leeg zwembad springen. Maar met de tijd, erodeert ook de standvastigheid en loyaliteit. Bij diverse vakbondsleiders is dat duidelijk merkbaar, die hebben hun ziel verkocht voor een bordje linzensoep en hebben de groepen waar zij voor op zouden moeten opkomen, verraden en in de steek gelaten. Niet alleen de Surinaamse munt, maar ook vakbondsleiders zijn gedevalueerd in hun karakter door baantjes aan te nemen van de regering. Ze zijn eenvoudig verworden tot ijverige ja-knikkers, waar Staatsolie nog eens jaloers op kan worden. 

Naast verhoging van de EBS-tarieven, omzetbelasting, brandstof, goederen in de winkels, bouwmaterialen, gaan deze maand onder andere telefoontarieven, water en gastgebruik bij ATM, omhoog. Ook de drempelkosten bij de Spoedeisende Hulp gaan van SRD 100 naar SRD 300. Ook al is iemand verzekerd, moeten familieleden van de persoon die op apegapen ligt en hortend en stotend ademt, ervoor zorgen dat er wordt betaald. De regering eist van de ziekenhuizen dat ze financieel orde op zaken stellen. De overheid zal geen geld blijven pompen in de bodemloze lade van de zorginstellingen. Het gemakkelijkste antwoord is om de kosten op de samenleving te verhalen. 

De marktconforme kraan is wagenwijd opengedraaid. Alle bedrijven leggen uit waarom de aanpassingen moeten worden doorgevoerd. Het volk klaagt bij elke verhoging, maar slikt de bittere pil met SWM-water. In tijden van Covid waar mensen geld nodig hebben om gezond te kunnen eten, moet er droog brood met water door de keel. Iedereen heeft gelijk om de prijzen op te schroeven, maar het volk mag creperen. Er wordt getracht veren te plukken van een kale kikker. De vorige regering heeft het geld opgemaakt en is daarvoor afgestraft. Er is slim gevraagd om het mandaat, om de puinhoop op te ruimen. Het gaat goed met het staatshuishouden, waardoor er flink kan worden gereisd, maar de mensen die hebben gestemd voor verbetering, zijn verder het donkere en steile ravijn ingeduwd.

Nita Ramcharan
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April