Column: Eerlijkheid
28 Oct, 00:59
foto
Foto: Concacaf


Geheel volgens verwachting is de U-17 damesvoetbalselectie van Suriname er niet in geslaagd het kwalificatietoernooi te winnen. In de Verenigde Staten van Amerika werd er eenmaal verloren en gewonnen. Dit resultaat was niet genoeg om plaatsing voor de eindronde te realiseren. Zoals ik al eerder stelde is optimisme alleen niet voldoende om succesvol te zijn en vals optimisme al helemaal niet. Als er niet adequaat getraind is voor een internationaal meetmoment, moeten we eerlijk toegeven dat deelname niet de juiste beslissing is op het gegeven moment. Het is een regelrechte verspilling om teams van jeugdspeelsters die nog niet zo lang actief zijn in de sport, af te vaardigen.

Men zou kunnen aanvoeren dat de bondscoach de dames niet kent en ook niet bekend is met hun niveau. Hoewel het in een goed georganiseerde organisatie de bondscoach is die selecteert, zou ik niet vreemd opkijken als hij dat in dit geval niet zelf heeft gedaan. In Suriname kan ik me zo een scenario best wel voorstellen. Ook al is de bondscoach echter niet bekend met de dames die bij verschillende clubs zitten en weet hij op voorhand niet op welk niveau ze acteren, dan nog zou dat spoedig blijken tijdens de trainingen. Een kundige bondscoach zou in staat moeten zijn om tijdens de trainingen een goed beeld van het niveau van de pupillen kunnen krijgen. Als je na een aantal trainingen dan stelt te gaan voor het kampioenschap, dan ben je niet eerlijk bezig.

De eerlijkheid zou de bondscoach moeten gebieden om te bedanken voor de twijfelachtige eer om verantwoordelijk te zijn voor een selectie die meer weg heeft van een gelegenheidsselectie. In het verleden zijn er vaker snoepreisjes geweest, maar het is de hoogste tijd dat alle actoren in de sport gaan beseffen dat het in een financieel-economisch slechte tijd, onethisch is om deviezen verslindende selecties af te vaardigen. De U-17 damesvoetbalselectie is de laatste in een reeks van afvaardigingen waarbij er geen vooruitzichten waren op doorstroming. Steevast verkondigen de bondscoaches voor vertrek dat het gestelde doel behaald zal worden, maar naderhand hoor je dat de tegenstanders vele malen beter waren.

Laten we nou eens eerlijk zijn en de situatie niet rooskleuriger afschilderen dan het is. We weten allemaal dat vanwege de Corona-pandemie de sport in Suriname op haar gat ligt, dus hoeven er de komende tijd geen afvaardigingen plaats te vinden. Durf eens eindelijk aan de overkoepelende organisaties duidelijk te maken wat de stand van zaken is, in plaats van te doen alsof we het hier wel voor elkaar hebben. Aangezien sportbeoefening sedert maart 2020 op een dood spoor is beland, lijkt het me goed om de eerstkomende tijd geen internationale meetmomenten te hebben. De trainingen moeten worden hervat en de competities worden afgewerkt, daarna kunnen selecties weer worden afgevaardigd.

Mireille Hoepel
Advertenties