Ecuador: Duizenden betogers blokkeren wegen
27 Oct, 15:45
foto
Mensen marcheren in Guayaquil tijdens een protest tegen het economische beleid van de Ecuadoraanse president Guillermo Lasso, dagen nadat hij de benzineprijzen had verhoogd. (Foto's: Reuters)


Duizenden demonstranten protesteerden dinsdag tegen het economische beleid van de Ecuadoraanse president Guillermo Lasso, dagen nadat hij de benzineprijzen had verhoogd. De betogers blokkeerden wegen in sommige delen van het land.

Onder druk van inheemse en andere organisaties schrapte Lasso, die in mei aantrad, vorige week de geplande stapsgewijze verhogingen van de benzineprijzen, bedoeld om uiteindelijk in overeenstemming te zijn met de internationale kosten. In plaats daarvan koos hij ervoor om de prijs van unleaded benzine, de meest gebruikte brandstof van Ecuador, te verhogen tot een vast bedrag van US$ 2,55 per gallon en diesel tot US$ 1,90 per gallon. Maar vakbonden en andere groepen willen dat Lasso de prijzen tegen lagere tarieven bevriest en sectoren vrijstelt die zwaar zijn getroffen door Covid-19.

Vijf politieagenten raakten gewond en twee leden van de strijdkrachten werden vastgehouden door een gemeenschap in het noorden van Quito, maar waren ongedeerd, vertelde minister van Defensie Luis Hernandez aan journalisten. Zevenendertig mensen zijn aangehouden voor het blokkeren van wegen, voegde hij eraan toe.

De Ecuadoraanse Confederatie van Inheemse Naties zei dat demonstranten gewond waren geraakt, maar gaf geen cijfers.

Minister van Binnenlandse Zaken, Alexandra Vela, zei dat de marsen vreedzaam waren, afgezien van een paar incidenten in de middag. Ze zei dat de regering openstond voor dialoog.

De benzinekosten zijn aanzienlijk gestegen sinds de voorganger van Lasso, Lenin Moreno, in mei 2020 met maandelijkse verhogingen begon. "We zijn het er niet mee eens dat de maatregelen die vanwege de crisis zijn genomen, de arbeiders en de middenklasse zouden moeten treffen", zei universiteitsprofessor Victor Sanchez (55) terwijl hij met ongeveer 1.000 anderen in het centrum van Quito marcheerde.

De politie gebruikte traangas in de hoofdstad te midden van kleine botsingen met demonstranten, terwijl agenten te paard de ingang van het plein blokkeerden dat de bestemming van de demonstranten was geweest.

Marsen vonden ook plaats in Guayaquil en Cuenca. Inheemse groepen blokkeerden de weg die Quito met het noorden van het land verbindt met aarde en bomen. Andere wegen in verschillende Andes-provincies werden ook afgesloten.

De inheemse organisatie CONFENIAE zei dat sommige wegen in het Amazonegebied vanaf de vroege ochtend waren afgesloten. "We kwamen niet om te destabiliseren, we kwamen om economische eisen te stellen aan de regering", zei CONAIE-president Leonidas Iza tegen demonstranten in Panzaleo.Mensen marcheren tijdens ee
Advertenties