DA'91: Regering kan de beloofde 'redding' niet brengen
17 Oct 2021, 00:00
foto
Bestuursleden van DA'91. De partij heeft op een persconferentie haar mening gegeven over de regering. Er is geen onderlinge samenhang in het beleid. In het midden DA'91 voorzitter Angelic del Castilho. (Foto:René Gompers)


DA’91 concludeert dat na 16 maanden de regering Santokhi-Brunswijk niet in staat blijkt 'de redding' te brengen. Daarnaast gaat het bestuurlijk van kwaad tot erger. “De partij staat klaar,” kondigt voorzitter Angelique del Castillho mee. “Waarom ik dat zeg? Want als deze regering niet meer in staat is om onderlinge cohesie te brengen, het Surinaamse belang voorop te stellen, af te rekenen met nepotisme, economische ontwikkeling te brengen… dan moet ze maar vallen. Dan moet ze maar verkiezingen uitschrijven. Suriname is niet gebaat bij wanbestuur, bij een regering die om persoonlijke redenen als los zand bij elkaar blijft.”  

Het bestuur van DA’91 heeft in het Lallarookh gebouw een persconferentie gehouden. De partijleiding maakt zich ernstig zorgen over de situatie in het land; maatschappelijk, economisch, politiek-bestuurlijk, medisch en moreel-ethisch. “Ons land was al naar de afgrond gebracht door de afgelopen 10 jaren van de regering Bouterse,” geeft Del Castillho aan. “En nu blijkt de regering-Santokhi niet in staat om daar een rem op te zetten en nog minder om een ommekeer te brengen. We moeten als burgers en als partij opstaan en dit zien te stuiten.”

De partij heeft enkele oplossingen aangedragen om het tij te keren. Het aannemen van een Wet op Openbaarheid van Bestuur. Dit is nodig voor transparantie. Ook moet voorkomen worden dat gezagsdragers onterecht door de wet beschermd worden. “We zien het resultaat daarvan, tot op heden is Hoefdraad spoorloos,” merkt de partijvoorzitter op. Ze haalt aan dat er ook niets meer vernomen wordt over de corruptiezaken waarmee het Openbaar ministerie bezig was, zoals de Naschoolse Opvang, Carifesta, het ambassadegebouw in Parijs.

De regering moet zich gaan houden aan de anti-Corruptiewet, vindt de partij. Maar dat gebeurt niet; de regeringsleden hebben bijvoorbeeld hun bezittingen niet laten registreren. Het aanstellen van ‘friends and family’ op hoge en cruciale posten moet stoppen. “Het is niet nodig om het capaciteitsprobleem met nepotisme op te lossen,” merkt Del Castillho op. “Nepotisme is het meest vernietigende dat we hebben. We moeten gaan werken met profielen en competenties, maar ook competities zodat de burgerij gelijke kansen krijgt om bepaalde functie te bekleden of posities in te vullen.”

De kiesregeling moet veranderd worden, benadrukt de partij. DA'91 neemt de uitspraken van president Chan Santokhi over vervroegde verkiezingen, heel serieus. De verkiezingen moeten dit keer wel reflecteren wat het volk wil, benadrukt Del Castilho. Daarom moeten de laatste wijzigingen die waren aangebracht zoals het verbod op combinaties en een borgsom van SRD 100.000, teruggedraaid worden. Ook moet de zetelverdeling anders geschieden; veel stemmen vergaren betekent niet automatisch meer zetels. De huidige regering heeft die wijzigingen niet teruggedraaid zoals ze had aangekondigd.

Deze week gaat de partij De Nationale Assemblee met een brief herinneren aan die belofte. Ook gaat zij kiesregeling laten toetsen door het Constitutioneel Hof. DA'91 gaat voorstellen dat het aantal termijnen voor de presidentschap beperkt wordt tot twee. Ook wil de partij dat de president voortaan aan een bepaald profiel voldoet. De partij meent dat als het de regering niet lukt om de ommekeer te brengen, zij maar nieuwe verkiezingen moet uitschrijven. Del Castillho merkt op dat het niet zo is dat er slechts keus is tussen NDP en VHP. Er zijn genoeg andere en capabele leiders, benadrukt ze.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April