Vaccinatiecampagne in nieuwe versnelling
15 Oct, 20:38
foto
De laatste twee weken is de animo om te vaccineren toegenomen. In het POC was er woensdag een aardige toeloop. (Foto: René Gompers)


De vaccinatiecampagne gaat in een nieuwe versnelling. Bij het Politieopleidingscentrum (POC) kan je de hele week tot 6 uur ‘s avonds terecht, in het weekend tot 4 uur ’s middags. Zondag gaat een mobiele unit voor een week naar de goudvelden om werkers en anderen te vaccineren. Vanaf maandag kan je ook na lockdown tegen Covid-19 vaccineren bij het Zorghotel. Tussen 8 uur ’s morgens en 11 uur ’s avonds kun je daar voor het prikje. Deze mogelijkheid wordt geboden voor  mensen die meer privacy willen wanneer ze zich laten vaccineren.

Op de Covid-19-persconferentie is duidelijk geworden dat de groep mensen die zich wil vaccineren toeneemt. Om de mensen tegemoet te komen, worden naast de RGD-poli’s in de districten, alweer grote 'prik sites' in stelling gebracht. Ook worden er trips georganiseerd naar het verre binnenland, met de boot en per vliegtuig. Maar dat is een kostbare zaak. Er wordt nog gesproken over hoe dat te financieren. In de meeste dorpen is de vaccinatiegraad bedroevend laag.

Zondag gaat een mobiele unit voor een tweede keer naar de goudvelden, kondigt Meredith Cameron aan. Zij is coördinator van de unit Alpha, ambulance verpleegkundige, en is ook betrokken bij het monitoren van Covid-19-patiënten thuis. Het gaat om een gebied bij het stuwmeer. "Het gaat om ruim 1.500 personen, waarvan 800 al een eerste shot hebben gehad," vertelt ze. "We gaan de eerste en de tweede dosis toedienen aan de populatie daar."

Javier Asin, voorzitter van het Nationaal Coördinatie Team (NCT) deelt mee dat er een behoefte is om anoniem te vaccineren. Bij de laatste drive-thru bij de Rajpurkerk, hebben heel veel mensen opzettelijk zo lang gewacht terwijl ze sneller geholpen konden worden als ze zich gewoon 'te voet' hadden gemeld. Het Zorghotel maakt het mogelijk dat zij zich vanaf maandag in 'betrekkelijke privacy' kunnen vaccineren.  "Het bijzondere aan Zorghotel is dat we ’s avonds, tot na lockdown, de mogelijkheid bieden om te vaccineren," zegt Asin. "In de avonduren is het een drive-thru. We gaan ervanuit dat het in de avonduren wat rustiger is."

"Ze zijn bang om gezien te worden als ze zich gaan vaccineren," stelt Asin. "Sommigen hebben ons aangegeven dat ze stiekem zijn komen vaccineren. Ze willen absoluut niet dat het kenbaar wordt gemaakt. Ook bij bedrijven is dat gebeurd." Anderen delen graag het moment van de vaccinatie, weer anderen weigeren zelfs de cadeautjes en de feestjes "omdat niemand mag weten of verder door vertellen dat ik gevaccineerd ben."

De laatste twee weken worden de prikpunten goed bezocht. Bij POC wordt het aardig druk. Soenita Nannan Panday- Gopising, voorzitter van de Stuurgroep Covid Communicatie is blij met de ontwikkeling. Ondertussen was tot donderdag bijna 50 procent van de doelgroep (481,651 personen, vanaf 12 jaar) gevaccineerd. 38 procent (183.033 personen) is volledig gevaccineerd en 11.9 procent (56.614) heeft een eerste prikje gehad.

Advertenties