Japan ontbindt parlement, weg vrij voor algemene verkiezingen
15 Oct, 02:28
foto
De Japanse premier en de leider van de regerende liberaal-democratische partij (LDP) Fumio Kishida en zijn ministers steken hun hand op en roepen "banzai" (gejuich) nadat de ontbinding van het lagerhuis werd aangekondigd in het parlement in Tokio, Japan. (Foto: Reuters)


Japan heeft donderdag zijn parlement ontbonden en de weg geëffend voor een verkiezing aan het einde van de maand. De nieuwe premier Fumio Kishida zal zich dan geplaatst zien tegenover een impopulaire oppositie in een strijd over wie de door pandemie gehavende economie beter kan oplossen. De verkiezingen worden op 31 oktober gehouden.

Kishida geniet redelijke publieke steun na elf dagen werken, blijkt uit peilingen, wat veel goeds belooft voor zijn doel om een ​​meerderheid in het lagerhuis te behouden voor zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP) en zijn coalitiepartner van de Komeito-partij. Een recente opiniepeiling van de krant Sankei toonde aan dat ongeveer 48% van de respondenten wil dat de nieuwe regering werkt aan het coronavirus als nummer 1 prioriteit, gevolgd door economisch herstel en werkgelegenheid.

De partij van Kishida promoot zijn streven naar maatregelen tegen het coronavirus, waaronder het verstrekken van orale antivirale medicatie dit jaar, evenals zijn visie op het realiseren van een ‘nieuw kapitalisme’ dat zich richt op economische groei en een herverdeling van rijkdom.

"We zullen er alles aan doen om het coronavirus aan te pakken", zei Kishida op een persconferentie, waarbij hij herhaalde dat de regering plannen heeft om vanaf december boostershots toe te dienen. Hij beloofde de Japanse ziekenhuizen en hun testcapaciteit te versterken.

Kishida benadrukte ook de noodzaak om de economie te helpen herstellen van de pandemie en zei dat het zijn hoogste prioriteit zou zijn om een ​​stimuleringspakket te leveren ter waarde van "enkele tientallen biljoenen yen". Hij benadrukte dat de private en publieke sector moeten samenwerken om de economie nieuw leven in te blazen.

"Om een ​​sterke economische groei te realiseren, is het niet voldoende om alleen te vertrouwen op marktconcurrentie. Dat zal niet de vruchten van de groei opleveren voor de bredere bevolking," zei Kishida.

Hij legde de details van het pakket uit, zoals uitgaven om de binnenlandse ontwikkeling en productie van vaccins en Covid-19-medicijnen te bevorderen, evenals ondersteuning voor de geplande nieuwe fabrieksconstructie van de Taiwanese chipgigant TSMC in Japan.

Kishida heeft een nieuw ministerie van economische veiligheid ingesteld met China in het achterhoofd. Het doel van het nieuwe departement is gevoelige technologieën beter te beschermen, cybercriminaliteit te voorkomen, de levering van zeldzame aardmetalen veilig te stellen en bedrijven te helpen hun toeleveringsketens te diversifiëren.

De regering zal ook beginnen met de voorbereidingen om een ​​populair gesubsidieerd reisprogramma opnieuw op te starten, gericht op hotels en reisbureaus die werden getroffen door de pandemie. Het programma werd eind vorig jaar opgeschort toen het aantal gevallen van coronavirus toenam.

De regerende partij heeft ook opgeroepen tot een scherpe verhoging van de defensie-uitgaven om de capaciteit te verwerven om ballistische raketten te vernietigen, te midden van China's steeds assertievere houding ten opzichte van Taiwan.

Kishida zei dat hij zo snel mogelijk met persoonlijke diplomatie wilde beginnen, te beginnen met president Joe Biden van de Verenigde Staten, de belangrijkste militaire bondgenoot van Japan.
Advertenties