10 jaar KK Nederland-Suriname: visumvrij reizen hoogtepunt
10 jaar later is Santokhi nu de president van de Republiek Suriname. En in deze zelfde maand september, maar nu in 2021, heeft hij bij koning Willem Alexander, premier Mark Rutte, de Nederlandse tv en alle overige bijeenkomsten in Nederland, het fenomeen diaspora laten verroeren. Ook in New York, heeft hij op 22 september jl., de wereld vooral de diaspora opgeroepen om in het prachtig Suriname te investeren.
“Het kan verkeren en het heeft een strategie”, verklapt Makka, die nog steeds de bestuursvoorzitter van KK is. Makka is tevens de nieuwe voorzitter van het diasporafonds en -kapitaal. Op 17 juli van dit jaar is hij samen met zijn bestuur door de president geïnstalleerd om leiding te geven aan de organisatie, diasporafonds en -kapitaal.
“Regeren is vooruitzien”, zegt de KK topman. “We moeten in het leven altijd voorsorteren”. KK was en blijft een diasporaorganisatie. Chan Santokhi proclameerde KK voor ons 10 jaar geleden. En kijk nu: KK is de trap, het platform Suriname diaspora de roltrap en het diaspora fonds en -kapitaal de lift, zegt Makka die alle nationale en internationale diaspora en kenniskringen op dit tweedelustrum dag oproept om zich verder te blijven verenigen voor de volgende 10 diasporajaren.
Makka herinnert er ook aan dat de huidige minister van Bibis, Albert Ramdin, in 2012, ook de Kenniskring Nederland-Suriname penning heeft ontvangen. Bij dit ministerie is het Diaspora Instituut Suriname gehuisvest met een counterpart in Nederland. En nu hebben we op alle ministeries van Suriname Diaspora focal points en in alle bevriende landen komen er verplicht 'diasporaorganen'. Dit is een soort 'generaalschap en veldheerwetenschap', zegt Makka.
Het absolute hoogtepunt van 10 jaren KK is het visumvrij afreizen met ingang van 1 oktober. “Natuurlijk mogen wij de diasporawet en de PSA wetgeving niet vergeten”. Elk kabinet heeft een aandeel gehad, maar bij de vorige regering was de relatie tussen Suriname en Nederland op een nulpunt. Makka timmert flink met zijn bestuur binnen de EU om diaspora te mobiliseren en visumvrij te promoten.
Historie
Op 24 september 2011 proclameerde enkele diaspora kopstukken de KK als diasporastichting. KK is toen begonnen als 'lezingenclub' en is later uitgegroeid tot een brede maatschappelijke organisatie. In 2013 is KK verder 'opgegaan' in een samenwerkingsverband binnen een overkoepelende stichting, het Platform Suriname Diaspora. Hierin zitten 3 grote diasporaorganisaties. KK heeft in deze 10 jaren een aantal activiteiten ondernomen, zoals: het begeleiden van studenten op universiteiten op diaspora kennisonderwerpen, het juryvoorzitterschap tijdens debatten op de Erasmus voor Surinam Student abroad, het verzorgen van lezingen en workshops in heel Nederland maar ook in Suriname, het voordragen van columns, toneelopvoeringen tijdens summerfestival, het verzamelen van beertjes voor 's Lands Hospitaal, het broadcasten van kunst, de deelname aan de brasadey en participatie aan denkprogramma’s over sport en cultuur uit Suriname. Dit alles zonder subsidie.
Toekomst
De diaspora gaat richting XXL. Er wordt aan klantenbinding gedaan met andere overkoepelende organisaties in bv. New York en België, maar ook als Platform Suriname Diaspora, Fonds en kapitaal gaan we voor de aaneenschakeling, legt Makka uit. "Wij wilden diasporaverdrag, diasporakaart en -diaspora foundation. Echter, een prachtig geschenk is niet verpakt zoals je dat verwacht. We hebben nu wel een diasporafoundation. Per 1 oktober hebben we geen visa meer nodig. De PSA is wel een soort diasporakaart. Dat is de oogst. Nu het verdrag Ned-Sur nog, een nieuw en aangepast verdrag. Diaspora drijft op licht. We gaan van kwetsbaarheid naar kracht. We conjugeren verder."
Wij zien kenniskringen ook als cobeleidsinstrument, een toetsingskader voor sturing binnen de NGO. Op diverse plekken in Nederland zowel bij het bedrijfsleven als overheid zijn kenniskringen mede door ons geïnstitutionaliseerd. Je hebt ook kennisbanken en kennisinfrastructuur. Je hebt zelfs kennisdirectie.We gaan voor een nieuw decennium o.l.v. diaspora leiders maar ook met steun van president Santokhi. We won´t stop until everyone is connected."
Vandaag
Gisteren
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-programma
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneemt
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
- Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
- Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
- Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
- Schaduwzijde van het tuchtrecht
- Onweersbuien en afnemende regen
- Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
- Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
- Column: Een brief van Chan aan Jenny
- Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak
Eergisteren
- Adelien Wijnerman keert terug als minister van Financiën – 3 onderministers ook van de partij
- Strategisch olieplan open voor feedback van samenleving
- Bromfietser overlijdt twaalf dagen na aanrijding
- Reactie op Fares I. Naipal: Een poging tot geschiedvervalsing
- Bedrijven klaargestoomd voor exporteisen tijdens EU Standards & Certification Workshop
- Jabini: Nieuwe minister hoeft alleen nog maar te scoren
- Het gevaar van WhatsApp
- IMF-baas feliciteert Simons en bevestigt samenwerking met Suriname
- Inbraak loopt fataal af: Inbreker neergeschoten aan Julianaweg
- Collegiaal bestuur onder president Simons
- Al vroeg onweersbuien op deze maandagmorgen
- Oud-president Nigeria, Muhammadu Buhari, overleden
- Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!
- Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen