VHP pleit voor behoud verbroedering, vrede en eenheid
21 Sep 2021, 22:50
foto
Er is een krans gelegd bij het standbeeld van Jagernath Lachmon op het terrein van het partijcentrum De Olifant. (Foto: VHP)


De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) heeft vandaag stilgestaan bij de Nationale dag van verbroedering en eenheid. Waarnemend VHP-voorzitter Glenn Oehlers heeft ook de 105e geboortedag van de leider van de VHP, Jagernath Lachmon, gememoreerd. Er zijn kransen gelegd bij het standbeeld van Lachmon op het Onafhankelijksplein en op het terrein van het VHP-hoofdkwartier. Oehlers heeft de honneurs waargenomen aangezien de VHP-voorzitter uitlandig is.

Volgens Oehlers is een domper gelegd op de Nationale Dag van Verbroedering en Eenheid door het oplaaien van etnische en racistische sentimenten in de afgelopen dagen, weken en maanden in zowel Suriname als Nederland. Maar, zegt Oehlers, het symbolische en de betekenis van de dag zal altijd centraal blijven. De dag valt samen met de Internationale dag van de Vrede. De waarnemend partijvoorzitter sprak bij de kranslegging op het Onafhankelijkheidsplein.

De volledige speech van Oehlers:

Vandaag 21 september 2021, herdenken wij de Nationale Dag van Verbroedering en Eenheid. Het is tevens de Internationale dag van Vrede, uitgeroepen door de VN.
Wij herdenken eveneens de 105e geboorte dag van de legendarische leider van de VHP, de heer Jagernath Lachmon. Een man die ruim 52 jaar actief is geweest in de politiek en ons geliefd Suriname heeft bespaard van grote sociale onrusten. Jagernath Lachmon, was de man die gestreden heeft voor verbroedering en eenheid en vanuit die filosofie ook heeft gehandeld.

Het oplaaien van etnische en racistische sentimenten, van de afgelopen dagen, weken en maanden zowel in Suriname als in Nederland, leggen een domper op deze dag, echter zal het symbolische en de betekenis altijd centraal staan .
Het lijkt alsof de verdraagzaamheid, de vreedzame co-existentie verdwenen is binnen de Surinaamse samenleving en is onze tolerante en coulante houding geweld aangedaan. Het lijkt alsof Suriname op een ‘etnische Vulkaan’ zit, die elk moment kan uitbarsten.

Neen en nogmaals neen: niet de bevolking van Suriname is aan de rand van een etnische confrontatie, het zijn delen van een etnische groep, die zich op een onfatsoenlijke en onbeschaafde wijze zich ernstig heeft misdragen en helaas op Social media snel verspreid is op een wijze, die de sentimenten hebben geaccentueerd.

Neen, omdat Suriname uit meerdere bevolkingsgroepen en etniciteiten bestaat, die in het volle besef verkeren, dat die misdragingen niet het wezenlijke is, die onze samenleving karakteriseert, ons bindt en zo bijzonder maakt.
De eerdergenoemde uitspattingen, zijn geen onderhuidse en onderdrukte emoties, maar in mijn ogen dat de politiek en politici een sterk polariserende invloed hebben in de Surinaamse samenleving.

Deze etnisch polariserende en opportunistische hokjes politiek zorgt voor de scheiding van de maatschappij die doorwerkt in de eveneens zeer pluralistische culturele en religieuze delen van de maatschappij.
Denk hierbij aan de opmerkelijke structuur en organisatie maar zeker de bemensing van de politieke partijen, waar de polarisatie en opportunisme tijdens de verkiezingscampagne sterk en dominant aanwezig zijn en de etnische snaar bespeeld wordt.

De samenleving, de maatschappij in al haar geledingen bekijkend en de dagelijkse realiteit in ogenschouw nemend zijn deze sentimenten niet in die mate en heftigheid aanwezig (gemengde scholen, culinair, religiën, culturele en hoogtijdagen) en is de maatschappij veel verder ontwikkeld dan de politiek en politici.

Het wordt dan ook tijd dat politieke partijen daadwerkelijk een essentieel en integraal deel (geen onderdeel!!) uitmaken van de samenleving en maatschappij. Laten de politici hun verantwoordelijkheid oppakken en zich als ware nationalisten gedragen:
Een bekende Surinaamse Story Teller zei in dit verband, dat geen enkel ras RASZUIVER is en heeft daarmee de etnische spijker op de kop geslagen!!
We zijn allen gemengd, Oeng Moksie en hebben alle etniciteiten en rassen wat van elkaar. Uiteindelijk een bevolking van meervoudig gemengde rassen.
Wij zijn nog geen volk of natie, maar de Surinaamse bevolking is gestaag op weg naar een bijzondere samenleving van verbroedering, in eenheid, verscheidenheid en verdraagzaamheid: One Nation One- People!!
Lachmon zijn gedachte goed van de Verbroedering en Politiek blijkt tijdloos en nog altijd een baken van rust in de afgelopen 52 jaren.

Ik spreek op deze speciale dag de hoop uit, voor zowel ons land als de VHP dat de verbroedering en de eenheid waar de VHP achter staat, behouden zal worden in belang van het welzijn van onze natie.
Laten we op deze dag van verbroedering en eenheid, de droom van wijlen Jagernath Lachmon, dat wij als broeders en zusters in eenheid dit land, ons land, samen duurzaam tot ontwikkeling zullen  brengen.

De president van de republiek Suriname heeft op de CELAC conferentie onder ander het volgende gezegd:
“Vandaag de dag staan we allemaal voor enorme uitdagingen, wetende dat die niet door ons zijn veroorzaakt. Ik hoop dat bij de ontwikkeling van onze economieën, op basis van nieuw gevonden hulpbronnen, dubbele normen niet zullen zegevieren, door ons ontwikkelingspotentieel te belasten met onnodige belastingen en kosten, door degenen die al van dezelfde middelen hebben geprofiteerd.

Ik dring er bij ons allen op aan om politieke wil te tonen, om als gelijkwaardige partners samen te werken. Nu is het tijd voor solidariteit, broederschap en internationale samenwerking. Deze collectieve verantwoordelijkheid is in het belang van ons allemaal. We hebben geen tijd te verliezen. Het is tijd om in actie te komen, te hervormen en te herbouwen!

Het land heeft enorme potentie, maar deze potentie kan slechts door middel van gezamenlijke inspanning benut worden, om de natie als geheel te ontwikkelen. Onderlinge strijd en verdeeldheid zal niemand ten goede komen en het land zal niet bloeien, dus ook de bevolking zal niet vooruitkomen”. Aldus de president Chan Santokhi.

Laten we de stap die onze voorouders hebben genomen om zich hier te vestigen, bekronen door samen en in eenheid de wens van de voorouders in vervulling te laten gaan en een goede toekomst voor onze kinderen neer te zetten. Verbroedering en eenheid is ons beleid, samenwerken, samen opbouwen en samengroeien.
Tot slot: Surinames trotse stromen, Surinames heerlijk land, trouw zijn wij aan u verpand!

Ik dank u

Oehlers.G.P.
Waarnemend voorzitter VHP
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May