Canadese Trudeau belooft samenwerking met tegenstanders
21 Sep, 13:19
foto
De liberale premier van Canada, Justin Trudeau, zwaait samen met zijn vrouw Sophie Gregoire en hun kinderen Ella-Grace en Xavier naar de aanhangers tijdens het overwinningsfeest van de liberalen in Montreal, Quebec, Canada. (Foto: Reuters)


De Canadese premier Justin Trudeau heeft dinsdag erkend dat hij met andere partijen zal moeten samenwerken nadat hij er niet in slaagde een meerderheid te behalen bij de parlementsverkiezingen. Opnieuw is Trudeau afhankelijk van oppositiewetgevers om te regeren.

Trudeau (49) werd maandag herkozen voor een derde termijn nadat de verkiezingen twee jaar eerder heeft gehouden in de hoop op goedkeuring van zijn gratis bestedingsbesluit op de Covid-19-pandemie. Sinds 2019 werkte hij met een minderheid, waarbij hij werd gedwongen om deals te sluiten met andere partijen om wetgeving door te drukken.

Maar de voorlopige resultaten toonden vrijwel geen verandering ten opzichte van de verkiezingen van 2019, waardoor opnieuw met een minderheid werd gewonnen. De vraag werd opgeroepen waarom Trudeau vervroegde verkiezingen had gehouden, die de officiële oppositiepartij afschilderde als een cynische machtsgreep.

Trudeau die sinds 2015 aan de macht is, zei dat hij een duidelijk mandaat had om het pad naar herstel voort te zetten, terwijl hij toegeeft dat de Canadezen niet aan politiek of verkiezingen wilden denken. "Je wilt gewoon weten dat je parlementsleden van alle niveaus je zullen steunen tijdens deze crisis en daarna", zei hij tegen aanhangers in Montreal. "U hebt dit parlement en deze regering duidelijke aanwijzingen gegeven."

Het resultaat suggereert dat er weinig verandering zal komen in de benadering van de liberalen, die recordniveaus van schulden en enorme begrotingstekorten hebben opgelopen in de strijd tegen Covid-19.

Trudeau, die tijdens de campagne tientallen miljarden dollars aan nieuwe investeringen beloofde, zal opnieuw rekenen op de steun van de kleinere linkse New Democrats, die nog meer sociale uitgaven willen.

"We krijgen meer van hetzelfde als wat we eerder hadden. Ik denk niet dat de markten hoe dan ook zullen reageren", zegt Martin Pelletier, senior portfoliomanager bij Trivest Wealth Counsel. De Canadese dollar CAD werd dinsdag op de Aziatische markt iets hoger verhandeld ten opzichte van de Amerikaanse dollar, 78,33 dollarcent hoger en eindigde op 1,2766.

Voorlopige resultaten toonden aan dat de liberalen voorsprong hadden in 155 kiesdistricten, minder dan de 170 die Trudeau nodig heeft om het Lagerhuis met 338 zetels te controleren. De conservatieven stonden op 122 en de nieuwe democraten op 26.

"De boodschap die de Canadezen luid en duidelijk sturen, is dat ze de richting waarin de regering het land opgaat leuk vinden, maar ze weten niet zeker of ze iemand carte blanche willen geven", vertelde voormalig nauwe Trudeau-adviseur Gerry Butts aan de Canadian Broadcasting Corp.

Dinsdag worden ongeveer 800.000 stembiljetten geteld, wat van invloed kan zijn op de uiteindelijke uitslag van sommige stoelen.

Het resultaat is een klap voor de rechtse conservatieven, wiens leider Erin O'Toole had geprobeerd een meer centristische benadering te volgen om progressieve kiezers aan te trekken. Voor de tweede verkiezing op rij won de partij een groter aandeel van de stemmen dan de liberalen, die niettemin zegevierden met hun slot op de grote stedelijke centra.

O'Toole, die zei dat hij er zeker van was dat Trudeau van plan was om binnen twee jaar nieuwe verkiezingen uit te schrijven, zei dat hij de liberale leider had gebeld en hem had uitgedaagd om de eenheid van Canada op de eerste plaats te stellen.
"Ik heb hem gezegd dat als hij denkt dat hij de Canadezen kan bedreigen met nieuwe verkiezingen over 18 maanden, de Conservatieve Partij klaar zal zijn", vertelde hij aan aanhangers in zijn geboortestad Oshawa, ten oosten van Toronto.
Advertenties