Sewdien: Nog geen koopovereenkomst terrein zaaizaad
21 Sep 2021, 00:00
foto
Minister Parmanand Sewdien van LVV.


Na een storm van kritiek over de goedkeuring van de aankoop van een terrein van 1.330 ha voor zaaizaad in Nickerie, zegt minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij dat de koop nog niet heeft plaatsgevonden. Op de vraag van Starnieuws of de regering terugkrabbelt nu er zoveel kritiek is, antwoordt Sewdien dat in het eerste bericht verzuimd is te vermelden dat president Chan Santokhi heeft besloten dat er eerst nog onderzoek moet plaatsvinden, voordat de koopovereenkomst wordt getekend.

Ex-Assembleelid Rashied Doekhie heeft aangegeven dat teveel wordt betaald voor het terrein. Hij vindt het flauwekul dat nadat er groen licht is gegeven door de regeringsvergadering voor de koop, er achteraf gesteld wordt dat er nog onderzoek moet plaatsvinden. "Dus je finaliseert de zaken en daarna ga je onderzoeken. In het vorige bericht wordt niks gezegd over onderzoek. De regeringsvergadering is een eindstation", zegt Doekhie aan Starnieuws. Hij merkt op dat als nu pas een onderzoek gaat plaatsvinden, dan is de regeringsraad misleid. "Hoe is het besluit genomen zonder onderliggende stukken!"

Doekhie merkt op dat de mensen die betrokken zijn bij deze kwestie een andere draai aan de zaak willen geven. Het terrein is niet geschikt voor de productie van zaaizaad volgens Doekhie en is veel te duur. Hij schat dat de waarde ongeveer US$ 500.000 is, terwijl de regering bereid is US$ 2.375 miljoen neer te tellen. Bovendien is er nog een schuld bij de bank, daarom was het terrein op de veiling en er loopt een rechtszaak van Erven Jong Tjien Fa, tegen NV Surana Landbouwonderneming NV van Roy Lee-On. Hij blijft erbij dat een nyan gemaakt wordt, maar er is nu roet in het eten gegooid.

Minister Sewdien merkt op dat deze kwestie afgelopen week in de regeringsraad is behandeld voor de tweede keer. Er is instructie gegeven om de zaken juridisch en technisch eerst goed uit te zoeken. Er zijn juristen en technici ingeschakeld. De bewindsman benadrukt dat er gronden nodig zijn voor de productie van zaaizaad. Er worden verschillende opties bekeken. Er worden ook voorzieningen getroffen om pompen te installeren, waardoor het waterprobleem volgens hem opgelost zal worden.
Advertenties