President: Niet laten afleiden door a-nationalisten
12 Sep, 17:54
foto
President Chan Santokhi die op Lelydorp woont, heeft enkele mensen die waren blijven wachten, toch kort toegesproken. Het evenement voor een groots ontvangst is afgelast om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. (Foto: René Gompers)


President Chan Santokhi heeft enkele mensen die ondanks het feit dat het ontvangst dat voorbereid was, is afgelast, kort toegesproken op Lelydorp. Op advies van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft de organisatie onder leiding van Pertap Bissumbhar de roadshow en een ontvangst op Lelydorp afgelast. Het staatshoofd zei in een korte toespraak dat er veel successen zijn bereikt in een week tijd in Nederland. Hij vroeg de mensen om zich niet te laten afleiden door enkele a-nationalisten die het niet kunnen verkroppen dat successen worden bereikt.

Santokhi voerde aan dat er alles aan gedaan wordt om het land uit de armoede te halen. De relatie met Nederland was bekoeld, maar in een week tijd is de relatie weer volledig hersteld. Er zal nationaal en internationaal samengewerkt worden om het land in ontwikkeling te brengen. De president deelde mee dat hij zeer respectvol is ontvangen door de koning van Nederland, de premier, enkele  burgemeesters, ziekenhuizen, de rivierhaven Rotterdam, Schiphol en de diasporagemeenschap.


In een week tijd is de relatie die bekoeld was, hersteld op basis van wederzijds respect. Iedereen die in Suriname geboren is en in diaspora is waar dan ook in de wereld, mag zonder visum hiernaar toe komen, per 1 oktober. Dit geldt ook voor hun kinderen. Intussen wordt eraan gewerkt opdat ook Surinamers zonder visum naar Europa kunnen afreizen. Binnenkort wordt de wetgeving aangepast. Een van de eisen is dat Surinamers moeten beschikken over een biometrisch paspoort. Het verzoek is door Nederland al gedeponeerd bij de Europese Commissie die het besluit moet nemen. De president riep op om zich niet te laten afleiden door negativisten die enge politieke belangen behartigen. Morgen zal hij op een persconferentie dieper ingaan op de resultaten.

Vicepresident Ronnie Brunswijk verwelkomt het staatshoofd op de luchthaven.
Advertenties

Sunday 19 September
Saturday 18 September
Friday 17 September