Niertransplantatie-patiënten kunnen opgelucht ademhalen
12 Sep, 19:12
foto
President Chan Santokhi in gesprek met toppers van het AUMC in Amsterdam. (Foto: Kabinet van de President)


Surinaamse niertransplantatie-patiënten hadden hun hoop gevestigd op president Chan Santokhi. Er is al jaren behoefte aan niertransplantatie in Suriname. Diverse mensen zijn gescreend en wachten op de uitvoering. De behoefte aan dialyse wordt steeds groter. President Santokhi bevestigt de samenwerking met het Amsterdam Universitair Medische Centrum (AUMC).

“Het AUMC en Suriname gaan samen een structureel en kwalitatief hoogstaand niertransplantatie programma in het Sint Vincentius Ziekenhuis Suriname opzetten. Dit programma zal toegankelijk zijn voor iedere Surinaamse nierpatiënt”, geeft de president aan. Bij het bezoek aan AUMC waren minister Amar Ramdhin van Volksgezondheid,  de algemeen directeur van St. Vincentius Ziekenhuis, Manodj Hindori en de voorzitter van het Diaspora Medical Team, Pranobe Oemrawsingh, ook aanwezig.

Het AUMC is het grootste niertransplantatiecentrum in Nederland met 17.000 medewerkers. Er is veel ervaring met de behandeling van Surinaamse patiënten. "Onze organisatie is enthousiast om patiënten te helpen en haar kennis en expertise te delen", zegt de directie van AUMC. De president en zijn gevolg kregen een rondleiding en presentatie op de niertransplantatie afdeling. De sprekers zijn overtuigd dat de start van het niertransplantatieprogramma drie voordelen kent; betere levenskwaliteit en verwachting voor de patiënt, kosten besparingen, verkrijgen van gespecialiseerd Surinaams zorgpersoneel door overdracht van kennis en vaardigheden.

Ook werd een bezoek gebracht aan de volledige gemoderniseerde Spoedeisende Hulp, meldt de Communicatiedienst Suriname. De president is onder de indruk van de hoogstaande technologische innovatie op het gebied van onder andere de neurologie. “De inzet van de medische diaspora met haar hoogwaardige medische expertise kan helpen om de huidige Surinaamse gezondheidszorg snel, effectief en duurzaam te moderniseren, zei het staatshoofd.
Advertenties

Sunday 19 September
Saturday 18 September
Friday 17 September