Venezuela: Dodental overstromingen blijft stijgen
26 Aug 2021, 05:33
foto
Mensen lopen in een straat die bedekt is met modder na plotselinge overstromingen in Tovar, in de Venezolaanse deelstaat Merida. (Foto via Reuters)


Minstens 16 mensen zijn omgekomen in de westelijke Venezolaanse deelstaat Merida, na hevige regenval die modderstromen heeft veroorzaakt en rivieren heeft doen overstromen. De gouverneur van de deelstaat Ramon Guevara vertelde woensdag aan Reuters dat meer dan 1.200 huizen waren verwoest en dat er ook nog 17 mensen zijn vermist, terwijl reddingswerkers het puin blijven doorzoeken.

"Laten we proberen dit niet politiek of ideologisch te maken", zei Guevara, een lid van de oppositiepartij Democratische Actie. "Laten we met z'n allen naar oplossingen voor het probleem zoeken."

Afbeeldingen die op sociale media werden gedeeld, toonden auto's die door straten werden gesleurd, gebouwen en bedrijven die vol modder zaten en modderstromen die rotsblokken op de wegen achterlieten.

Verschillende steden in het getroffen gebied, waaronder Tovar, Bailadores, Zea en Santa Cruz de Mora, zitten zonder elektriciteit of telefoon, omdat overstromingen de transformatoren hebben beschadigd, zei Guevara. Hij voegde eraan toe dat noch de staat, noch de gemeentelijke overheden de middelen hebben om de getroffen gebieden te helpen, maar zei dat hij infrastructuurspecialisten had belast met het werken met Caracas om gebouwen en wegen te repareren.

In een live-uitzending dinsdagavond zei president Nicolas Maduro dat minister van Olie, Tareck El Aissami, brandstof had gegarandeerd voor de reddingsinspanningen. "We blijven in de noodtoestand op bevel van onze opperbevelhebber Nicolas Maduro Moros", zei Remigio Ceballos, minister van Binnenlandse Zaken, woensdag op de staatstelevisie.

Hij voegde eraan toe dat ten minste 54.543 mensen in 87 gemeenten van het land waren getroffen, naast beschadigde wegen en bruggen. Hij zei dat de deelstaten die in een noodtoestand blijven, Merida, Tachira, Zulia, Apure, Amazonas, Bolivar, Delta Amacuro, Monagas en Aragua zijn.

Tot nu toe zijn 80 brandweerlieden en 60 functionarissen van de civiele bescherming uit Merida ingezet voor noodoperaties, naast leden van de strijdkrachten die in het gebied zijn gestationeerd.

Guevara gaf ambtenaren de opdracht om een ​​post voor het inzamelen van humanitaire hulp te organiseren in het stadscentrum van Merida, waar ze water, voedsel dat niet aan bederf onderhevig is, kleding en dekens ontvangen. Guevara zette ook gezondheidswerkers in, in de zwaarst getroffen gebieden.

Het gebied in kwestie is een landbouwgebied dat voedsel levert aan andere delen van het land.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April