Column: Die markt!
Ook het marktwezen ontkomt niet aan het verschijnsel van decentralisatie. Het marktgebouw – met twee lagen - is achterhaald nog voor het er goed en wel staat. Bij een markt gaat het om handeldrijven. De plaats, waar en hoe nemen wij op de koop toe. Met genoegen kijk ik in Nederland steeds weer naar de multifunctionele wijze waarop ruimten worden gebruikt zeker niet in de laatste plaats om het drijven van handel middels markten te faciliteren. De Albert Cuyp-., Blaak, Ten Cate-, - de Dapper of de Kinkermarkt. Allemaal markten waarbij de marktkramen etc. in de avond vóór de marktdag of op de dag zelf worden opgezet en aan het eind van het markten weer worden afgebroken en afgevoerd. Het auto, fiets en personenverkeer kan dan weer normaal gebruik maken van die straten. Het hoeft bij ons natuurlijk niet op dezelfde manier, maar kom dan met een slimmer idee dan een gebouw met twee lagen.
Het is zeker niet het slimste idee in een land waar het plegen van onderhoud niet populair is. Voor je het denkt huisvest dit dure gebouw niet alleen kopers en verkopers, maar vooral ook ontelbare knagende viervoeters en ander ongedierte. Het geprojecteerde gebouw in Nickerie doet overigens meer denken aan een gebouw dat huisvesting moet bieden aan een universiteit, een parlement of een sporthal.
In een tijd waarin men zo effectief mogelijk met de tijd wil omgaan, koopt men de meeste zaken – die je waarschijnlijk op de eerste verdieping van de markt zou aantreffen - liever in een van de meer dan 30.000 winkels die ons land ‘rijk’ is. Maar ook de overige producten als groenten, fruit, vlees- en vis, producten die je traditioneel slechts op de markt kocht - zijn nu ook in een van die vele winkels te koop. Neem aan dat de slogan: “Op de markt is jouw gulden een daalder waard” nog valide is, dan verlies je tientallen daalders aan benzine of buskosten om jouw gulden op de markt een daalder waard te laten zijn. Maar spannen wij de paarden niet achter de wagen als we weten dat mensen in drommen het centrum van steden verlaten - om in buitenwijken te wonen - en wij een kolossale markt in het centrum plaatsen.
Vaak is het decor waartegen iets plaatsvindt belangrijker, dan hetgeen plaatsvindt. Ook hier heeft het decor er belangrijk aan bijgedragen dat die markt een steen des aanstoots werd. Een decor van haast dagelijkse kostenverhogingen die het leven voor de meerderheid van het Surinaamse volk ondragelijk maken. Als de president aankondigt dat er in september - pas - verlichting komt, dan vragen velen zich af wie dan nog leeft? Een vangnet span je uit voordat iemand springt of valt en niet nadat deze reeds gesprongen of gevallen is. En zeker niet een maand daarna.
Stephen Richards Covey, de management Guru heeft in 1989 de wereld verrijkt met zijn boek: The 7 Habits of Highly Effective People (De zeven eigenschappen van effectief leiderschap). Van dit boek zijn nu reeds meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. Met de verontwaardiging van de president nog vers in gedachten zou ik ons staatshoofd willen voorstellen lering te trekken uit de 5e eigenschap die Covey voorhoudt aan hen die als effectieve leiders door de wereld wensen te gaan: Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden.
Vandaag
Gisteren
- Ruim 100 decoraties met oog op 50 jaar Srefidensi
- Momar Pinas pleit voor duurzame vernieuwing openbaar vervoer
- Ancelotti krijgt voorwaardelijke celstraf voor belastingfraude in Spanje
- Cel voor verdachte die zich voordeed als politie-toppers Reumel, Palmtak en Isaacs
- Suriname eert Taskforce voor bijdrage aan malariavrije status
- Paus Leo: 'Onze wereld staat in brand'
- Man aangehouden met grote partij illegale sigaretten
- Gezin gekneveld bij brute overval
- Kan Suriname kiezen tussen China en de VS?
- Raadsman Lobo: Er vindt willekeur plaats van OM in de vervolging
- Bewolkt vandaag met kans op middagbuien
- China wijst kritiek VS over invloed in Suriname van de hand
- Voorbereidingen inauguratie Simons en Rusland in volle gang
- Getuige in strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- Geen ambtelijke status en dubbele salarissen meer voor DNA-leden
Eergisteren
- Open brief aan het nieuwe parlement
- Dodental in Texas stijgt na verwoestende overstromingen
- Somohardjo niet bang voor strafrechtelijk onderzoek CLAD-rapport door pg
- Hess trekt zich terug uit Blok 59 in Surinaams zeegebied
- De waarheid, de werkelijkheid en de leugen
- Betalingsregeling en schuldenkwijtschelding voor radio- en tv-sector
- Personeel CBvS voert prikactie: Eist duidelijkheid over cao-onderhandelingen
- Eenheid van kabinetsbeleid grootste uitdaging regering-Simons
- Santokhi wordt Assembleelid na presidentschap
- Wisselvallig weer vandaag: vochtig en warm
- Trumps deadline voor invoertarieven: Wat betekent dit voor de wereldhandel?
- Column: De pers is geen vijand, maar waakhond van de democratie
- Padieboeren eisen terstond uitbetaling achterstallige subsidiegelden