Breaking: Delta-variant vastgesteld bij 7-jarig kind
02 Aug, 16:56
foto


Bij een 7-jarig kind is de deltavariant van Covid-19 vastgesteld in Suriname. Het kind is op 9 juli van vakantie teruggekomen uit Nederland. De vader was in Nederland ziek geweest en was daar positief getest. Drie dagen na aankomst in Suriname, vertoonde het kind klachten en werd onderzocht. Er is swab afgenomen voor een corona PCR-test.

Gezien het recente bezoek van het meisje aan Nederland werd haar positieve sample geplaatst bij de surveillance samples voor nader onderzoek op corona varianten. De andere familieleden van het kind zijn ook onderzocht en bij geen van ze werd het coronavirus aangetoond. Er zijn geen tekenen van verdere besmetting. Door goede isolatie en quarantaine van de huisgenoten en contacten is het dus bij deze patiënt gebleven, meldt de Communicatiedienst Suriname in een persbericht.

In de derde golf, die gaande is, is vooral de Manaus-variant dominant. De delta-variant van het coronavirus is op dit moment de besmettelijkste variant in de wereld en is reeds in meer dan 131 landen vastgesteld. In Suriname kunnen  tot heden alleen worden vastgesteld dat iemand wel of geen corona heeft. Om na te gaan om welke variant het specifiek gaat, is er speciaal onderzoek nodig. Het Nederlandse laboratorium van de Erasmus Universiteit in Rotterdam helpt hiermee en doet dit kosteloos voor Suriname.

Deze zaterdag zal weer een selectie worden verstuurd over de weken van 11, 18 en 25 juli, inclusief een aantal cases van deze week. De samples worden geselecteerd volgens WHO-criteria met extra aandacht voor gevallen die net uit het buitenland komen, ernstig zieke, volledig gevaccineerden of ernstig zieke kinderen.

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt nogmaals de noodzaak van het vaccineren tegen Covid-19. Met de aanwezigheid van de delta-variant in Suriname, is het nu ten zeerste aangeraden om zich te vaccineren en te houden aan alle preventieve maatregelen om ernstige ziekte te voorkomen en de verspreiding tegen te gaan.
Advertenties