China verwerpt WHO-plan 2e fase virusoorsprong onderzoek
23 Jul, 16:53
foto
Zeng Yixin zei dat hij geschokt was door het voorstel en dat de voorwaarden "onmogelijk" waren om te accepteren. (Foto: Reuters)


China heeft de volgende fase van een plan van de Wereldgezond-
heidsorganisatie (WHO) om de oorsprong van de coronaviruspandemie te onderzoeken, afgewezen. De WHO wil laboratoria onderzoeken in het gebied waar het virus voor het eerst werd geïdentificeerd.

Maar Zeng Yixin, viceminister van Volksgezondheid, zei dat dit "gebrek aan respect voor gezond verstand en arrogantie jegens de wetenschap" aantoonde. Experts van de WHO zeiden dat het zeer onwaarschijnlijk was dat het virus uit een Chinees laboratorium was ontsnapt, maar de theorie heeft standgehouden.

Onderzoekers konden in januari van dit jaar een bezoek brengen aan Wuhan - de stad waar het virus voor het eerst werd ontdekt in december 2019 -. Maar eerder deze maand schetste het hoofd van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, de voorwaarden van de volgende fase van het onderzoek. Deze omvatten het kijken naar bepaalde wetenschappelijke onderzoeksinstellingen. Hij heeft China nu opgeroepen om coöperatiever te zijn over de vroege stadia van de uitbraak. Hij drong er bij Beijing op aan "transparant te zijn, open te zijn en samen te werken" met onderzoekers en onbewerkte patiëntgegevens te verstrekken die tijdens het eerste onderzoek niet waren gedeeld.

Tijdens een persconferentie op donderdag zei Zeng dat hij buitengewoon verrast was door het voorstel van de WHO, omdat het gericht was op vermeende schendingen van de Chinese laboratoriumprotocollen. Hij zei dat het "onmogelijk" was voor China om de voorwaarden te accepteren, eraan toevoegend dat het land zijn eigen aanbevelingen voor het traceren van de oorsprong had ingediend.

"We hopen dat de WHO de overwegingen en suggesties van Chinese experts serieus zal beoordelen en het traceren van de oorsprong van het Covid-19-virus echt als een wetenschappelijke kwestie zal behandelen, en politieke inmenging zal elimineren", citeerde persbureau Reuters, Zeng.

Yuan Zhiming, directeur van het National Biosafety Laboratory van het Wuhan Institute of Virology, was ook aanwezig op de persconferentie. Hij zei dat het virus van natuurlijke oorsprong was en beweerde dat er geen viruslek of personeelsinfecties waren opgetreden in de faciliteit sinds de opening in 2018.

Sinds het begin van de pandemie zijn wereldwijd meer dan vier miljoen mensen overleden en de WHO staat onder toenemende internationale druk om de oorsprong van het virus verder te onderzoeken. Eerder dit jaar beval de Amerikaanse president Joe Biden Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen ook om hun eigen onderzoeksinspanningen naar de pandemie te "verdubbelen".
Advertenties

Tuesday 19 October
Monday 18 October
Sunday 17 October