Column: Kapitale misdaden maar geen transparantie
20 Jul, 00:59
foto
De jongste lugubere slachting in Suriname. Drie mannen zijn vermoord en hun lijken zijn in brand gestoken. De samenleving is opgeschrikt, maar geruststellende woorden zijn uitgebleven.


Voor transparantie krijgt justitie & politie een diepe onvoldoende; een doks. Er wordt gewoon een loopje genomen met land en volk. Achter elkaar vinden zeer verontrustende en schokkende criminele activiteiten plaats en de autoriteiten houden hun kaken stijf op elkaar. Geen persconferentie en geen statement voor ALLE media. Dit is je reinste vorm van minachting van het volk. Er was een veilig land beloofd, maar vanuit de politieleiding worden slechts zoete praatjes verkocht 'dat de criminaliteit niet gestegen is en de situatie niet zo erg is'. De politie Public Relations gaat met rasse schreden achteruit. Berichten blijken steeds mosterd na de maaltijd te zijn.

De samenleving is opgeschrikt door verschillende misdaden, maar een serieuze geruststelling of communicatie blijft uit. In december vorig jaar sprak minister Kenneth Amoksi stoere taal, alsof hij de rechterarm van de Sheriff was en linkerarm van de voormalige Jungle Commando-leider. Er zouden strenge maatregelen komen om de criminaliteit te bestrijden. Zero tolerance!. Dat hebben we ook gehoord toen Chan nog minister was. Amoksi riep burgers op om de 'ogen en oren' te zijn van de veiligheidsdiensten. De eerste maatregel is het instellen van 'veiligheidsregio’s met Citizen Security'. Tja, het is bij praatjes gebleven. 

Vicepresident Ronnie Brunswijk maakte in april duidelijk dat hij in Suriname geen wild west situatie wil hebben. Er moet volgens hem hard opgetreden worden tegen de criminelen. Hij barstte bijna in woede uit toen hij voorbeelden aanhaalde van de verruwde criminaliteit, (illegaal) wapenbezit en roekeloos rijgedrag met fatale gevolgen. “Mensen rijden in de stad, stappen uit en schieten een ander neer, alsof we in Texas leven". Er moet controle komen op wapens.

In de laatste vier maanden lijkt het alsof de opname van de Koreaanse Netflix illegaal is begonnen. We tellen de roofovervallen en woninginbraken die haast dagelijks plaatsvinden, even niet mee, anders wordt de lijst veel te lang. In april werd 902 kg cocaïne onderschept op Tafelberg, waarbij de verdachte militaire officier Romaneo Kalidien net als ex-minister Gillmore Hoefdraad met de noorderzon lijkt te zijn vertrokken. In juni werd te Kaaimangrasi 490 kg cocaïne aangetroffen en een uitgebrand vliegtuig.

De afgelopen maand werd Suriname opgeschrikt door de diefstal van zeer zware militaire wapens, handgranaten en munitie uit de woning van ex-president Desi Bouterse. De minister van Defensie, Krishna Mathoera, wist door de aangifte pas dat er een arsenaal aan wapens thuis bij Bouterse was! Maar er is nog geen enkele kop gerold en niemand is aangehouden, terwijl er zoveel hoofdrolspelers bekend zijn. Hoewel de staatsveiligheid in gevaar is gebracht, is er geen enkel formeel bericht gekomen vanuit het Openbaar Ministerie of Juspol. Gelukkig dat de president op basis van vragen die gesteld zijn, een tipje van de sluier heeft gelicht.

Als klap op de vuurpijl, alsof een van de handgranaten die gestolen is te Leonsberg, is ontploft in het gezicht van Juspol, worden geld en sieraden die in beslag genomen waren bij Walter, gestolen uit het kantoor van Kapitale Delicten. De afdeling die belast is met het onderzoek van al de loodzware, KAPITALE zaken! We kunnen niet meer zeggen dat het on-Surinaams is dat mensen meedogenloos worden geliquideerd en hun lichamen in brand gestoken. Er waren ook mannen vermoord en in vaten met sloten in de rivier gedumpt.

Terwijl allang aangekondigd is dat er een grote schoonmaak (geen opruiming!) moet plaatsvinden binnen korpsen en veiligheidsdiensten, wordt er zo lang getalmd. Commissie Doorlichting KPS heeft in november al eindverslag uitgebracht aan de president. Het is ook niet goed voor een korps om aan te kondigen dat de politiebaas wordt vervangen en daarna gebeurt er niks. Wist niemand bij de veiligheidsdiensten dat er zeer gevaarlijke wapens waren opgeslagen bij 'Baas'? De bovenwereld lijkt de greep behoorlijk te hebben verloren op de onderwereld. Inbraak bij Kapitale Delicten en niemand is naar huis gegaan?! Niet eens een uitleg aan de samenleving over deze zeer explosieve gevallen. Dan hebben we Sheriff, oud-leider van Jungle Commando en een ex-politietopper in de regering! Er wordt gewacht tot er meer bloed vloeit...

Nita Ramcharan
Advertenties