Amoksi: Strenge maatregelen bestrijding criminaliteit
23 Dec 2020, 00:00
foto
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.


Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft “stringente veiligheidsmaatregelen” aangekondigd om de golf van criminaliteit tegen te gaan. De komende tijd zal er een ‘zero tolerance’ beleid worden gevoerd. Burgers worden opgeroepen om de “ogen en oren” te zijn van de veiligheidsdiensten. Verzocht wordt om misstanden op tijd te melden.

De minister en de korpschef, Roberto Prade, hebben op een persconferentie bij het ministerie, uitgelegd hoe de veiligheid in deze mofo yari er uit ziet. In de strijd tegen Covid gaat de politie de coördinatie van de quarantaine op zich nemen. De politie gaat niet de bewaking van de mensen doen die in quarantaine horen te zijn, benadrukken Amoksi en Prade. De coördinatie houdt in dat het korps met strengere criteria komt voor de bewakingsbedrijven. Zij moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om het werk uit te voeren.

De eerste maatregel is het instellen van 'veiligheidsregio’s  met Citizen Security'. Dit is een samenwerking tussen overheid en de samenleving om de veiligheid te garanderen. In de praktijk houdt het in dat de politie, bestuursdiensten, RGD, particuliere beveiligingsbedrijven en buurtwachten, lokale ondernemers, winkeliers en consumentverenigingen en andere organisaties gaan samenwerken om hun regio veilig te houden. De eerste veiligheidsregio’s (het gaat om een testproject) zijn Paramaribo Centrum, Lelydorp en omgeving, Kwarasan en omgeving, Houttuin-Livorno en omgeving, Niieuw-Nickerie  en Albina.

De tweede maatregel zijn roadblocks. Amoksi deelt mee dat de de roadblocks een uitstekende gelegenheid bieden om onder andere de  bescheiden te controleren, mensen- en drugssmokkel tegen te gaan, ontvoeringen te bestrijden en het signaleren van voortvluchtigen.

Maatregel drie is dat de verkeerscontroles worden opgevoerd. Dit is bedoeld om de  “verkeerscriminelen- en barbaren” op te pakken. Snelheidscontroles zijn een belangrijk onderdeel van deze taak. “Onze burgers zijn te lang geterroriseerd door de verkeerscriminelen en verkeersbarbaren,” merkt Amoksi op.

Maatregel vier is het schrijven van een criminaliteitsurgentieplan, deelt Amoksi mee.  Het ministerie heeft al een concept waarin is opgenomen hoe criminaliteit voorkomen en bestreden kan worden. “Alle ketenpartners in de veiligheid worden ingezet,” geeft hij aan. “Voor de komende periode zal een ‘zero tolerance’ beleid gelden. Met het Openbaar Ministerie worden er afspraken gemaakt voor een intensieve samenwerking.”

De vijfde maatregel is meer een oproep. “Wij verwachten van de burgerij een meer dan goede samenwerking,” deelt  Amoksi mee. “Het is dat je oog en oor voor het gezag moet zijn. Voor de politie, voor het ministerie, de militaire politie, voor alle diensten die criminaliteit bestrijden. Wanneer u iets ziet, geef het door. Praat met ons, hou ons op de hoogte, omdat de veiligheid van ons land ons aller verantwoordelijkheid is.”

René Gompers

Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March