Brunswijk wil geen wild-west-situatie in Suriname
15 Apr, 03:21
foto
Voor vicepresident Ronnie Brunswijk is de maat vol. Suriname lijkt op Texas, wat wapenbezit betreft en verruwing van de criminaliteit. Er moet hard opgetreden worden, is de opdracht. (Foto: René Gompers)


“Het land moet geen wilde westen worden,” roept vicepresident Ronnie Brunswijk. “Er moet hard opgetreden worden tegen de criminelen. Er moeten ook meer verkeerscontroles komen!” Hij barst bijna in woede uit wanneer hij voorbeelden aanhaalt van de verruwde criminaliteit, (illegaal) wapenbezit en roekeloos rijgedrag met fatale gevolgen. Brunswijk roept de samenleving ook op om zich te houden aan de covid-maatregelen.

Brunswijk en president Chan Santokhi zijn woensdag in de Congreshal ingegaan op wat er bereikt is in 9 maanden  regeren. Brunswijk heeft zich beperkt tot de problemen van het binnenland zoals de overstroming, het onderwijs, de problematische logistiek om pakketten te leveren, en de achterstallige betalingen van AOV en de kinderbijslag. Voor alles is er een oplossing, deelt hij mee. Sommige zijn al in uitvoering, geeft hij aan. Bij het aanhalen van het criminaliteitsvraagstuk is Brunswijk bijna uit zijn fel gesprongen.

“Mensen rijden in de stad, stappen uit en schieten een ander neer, alsof we in Texas leven,” benadrukt hij. “Die verruwing baart ons zorgen. We gaan dit aanpakken, we gaan hard optreden tegen de mensen die zulk gedrag vertonen. We gaan dit niet accepteren. Er is al gezegd dat de samenwerking van politie en leger geïntensiveerd moet worden. En dat men hard moet optreden!”

“Zelfs de verkeerscriminaliteit neemt toe” vervolgt een felle Brunswijk. “Mensen houden geen rekening met anderen in het verkeer. Men rijdt roekeloos, bijna elke dag weer een dode te betreuren in het verkeer. Dat moeten we niet hebben. Dus vanaf dit moment heeft de minister van Justitie en Politie de opdracht om op te treden. Er moeten meer verkeerscontroles komen. Het lijkt op een wild west!”

Er moet ook controle op wapens komen, pleit de vicepresident. “Laatst was ik op Albina. Een groep jongemannen reed langs en als gangsters hebben ze gewoon geschoten op mensen hun huizen. Deze mensen moeten hard aangepakt worden!” Brunswijk wil beleid en een strakke controle op wapenbezit. “We moeten het aanpakken,” benadrukt hij voor de zoveelste keer. “Het kan niet zo zijn dat het een wild-west-situatie wordt in het land en iedereen zich onveilig voelt. Laatst is op Pontbuiten iemand neergeschoten. Dat waren we niet gewend in Suriname. Er moet meer controle komen op wapenbezit, vooral illegaal wapenbezit.”

Brunswijk maakt zich ook zorgen over de derde golf van besmettingen met het coronavirus. “De maatregelen die getroffen worden door de regering, worden niet helemaal nageleefd!”, haalt hij aan. “We verzoeken de gemeenschap om de covid-maatregelen in acht te nemen zodat wij onze medemens kunnen beschermen.” Brunswijk is zelf recent nog in opspraak geweest. Tegen alle covid-protocollen in, heeft hij zijn verjaardag met een groot publiek gevierd. Op een vraag hierover, heeft hij niks gezegd.

René Gompers
Advertenties