Filipijnen: Militair Hercules-vliegtuig neergestort
04 Jul 2021, 13:40
foto
Er kwam dikke zwarte rook vanuit de plaats waar het vliegtuig is gecrasht in het zuiden van de Filipijnen. (Foto's: Reuters)


Een militair vliegtuig is neergestort in het zuiden van de Filipijnen. Daarbij zijn zeker 29 mensen om het leven gekomen, terwijl tientallen anderen levend uit het brandende wrak zijn gehaald.

Het vrachtvliegtuig vervoerde meer dan 90 mensen, voornamelijk troepen, toen hij de landingsbaan op het eiland Jolo overschreed. Vijftig mensen raakten gewond en 17 worden vermist, aldus het leger. Een nabijgelegen militair hospitaal behandelde overlevenden.

Boven het wrak van het vliegtuig, een Lockheed C130 Hercules, was een grote bal zwarte rook te zien. Foto's van de site die door lokale media zijn gepubliceerd, tonen brandend puin in een bosrijke omgeving in de buurt van een aantal gebouwen.

Het vliegtuig, dat om 11.30 uur lokale tijd neerstortte op enkele kilometers van de stad Jolo, vervoerde troepen van Cagayan de Oro, op het zuidelijke eiland Mindanao. "Het miste de landingsbaan en probeerde weer op te stijgen, maar het heeft het niet gehaald", zei legerchef generaal Sobejana tegen verslaggevers.

Twee van de doden en vier van de gewonden waren burgers op de grond, zei het ministerie van Defensie. De soldaten behoorden tot de versterkingen die naar de zuidelijke Filipijnen werden gestuurd om islamitische militanten zoals de Abu Sayyaf-groep te bestrijden.

Ambtenaren zeiden dat er geen teken was dat het vliegtuig was aangevallen en dat een onderzoek zou beginnen zodra de reddingsoperatie was voltooid. Veel van de passagiers hadden onlangs de militaire basisopleiding voltooid, meldt AFP.

De Hercules op de luchthaven in januari na aankomst in de Filipijnen vanuit de VS. (Departement Nationale Defensie Filipijnen)

Het vliegtuig, dat eerder in dienst was bij de Amerikaanse luchtmacht, werd in januari overgedragen aan de Filipijnen. Het was de eerste van twee gebruikte Hercules die door de VS werd geleverd in het kader van een samenwerkingsprogramma voor defensie. Het vliegtuig vloog voor het eerst in 1988, volgens Aviation Safety Network.
Advertenties