Hasrat roept samenleving op zich te vaccineren
25 Jun 2021, 22:26
foto
Arts Humphrey Hasrat roept mensen op om zich te vaccineren. (Foto: René Gompers)


Ex-medisch directeur van Staatsziekenfonds, Humphrey Hasrat, drukt de samenleving nog eens op het hart om zich te vaccineren tegen het coronavirus. “De regering moet gewoon zeggen dat if unu no wan dede ini a film, da u’m go vaccineer,” adviseert hij. Hoewel Hasrat het niet eens is met verplicht vaccineren, geeft hij tegelijk aan dat de overheid volgens internationale afspraken, wel maatregelen kan treffen in situaties waarbij niet-gevaccineerden een risico voor de gezonheidszorg vormen. Hij benadrukt dat artsen nog steeds verplicht zijn om ook niet-gevaccineerden die door Covid zijn geveld, te helpen.

Hasrat heeft zijn tweede dosis AstraZeneca woensdag in het Sint Vincentius Ziekenhuis gekregen. “Ga vaccineren, want die hele lockdown en die idiote dingen werken niet. Totale belazerij van het volk, de cijfers zijn hetzelfde gebleven of erger geworden. Dus mijn advies is nog steeds: vaccineren!  Het geldt ook voor die mensen die om een of andere reden niet willen vaccineren. Voor de rest van de bevolking vormen ze een probleem. Het is hard. Uiteindelijk gaan de meeste doden vallen bij de mensen die niet zijn gevaccineerd,” stelt de arts in gesprek met Starnieuws.

Met de komst van het Sinopharm vaccin uit China, is Hasrat blij. “Ik ben een beetje betrokken geweest,” deelt hij mee. “Ik heb het gestimuleerd en ik ben ook geconsulteerd door dokter Van der Hilst. Niet door de overheid. Ramadhin en consorten kunnen me niet geschilderd zien.” Hij hoopt dat het Russische Sputnik vaccin ook ingang krijgt in Suriname. “Het is nog steeds mijn eerste keus, het heeft een grotere dekking,” merkt hij op.

De arts stelt dat verplicht vaccineren “moreel-etisch en volgens allerlei internationale afspraken een moeilijke zaak” is. Hij voert aan dat de mensen die zich niet vaccineren wel een risico blijven vormen voor het gedeelte van de bevolking dat zich wel beschermt. “Maar de overheid heeft genoeg middelen om de volksgezondheid te beschermen,” haalt de arts aan. “Bijvoorbeeld; mensen die melaats waren of de pest hadden werden geïsoleerd. Quarantaines zijn niet zomaar. Dus de vraag is nu; wat als een groot deel van de bevolking weigert te vaccineren en een risico vormt voor de rest?”

“Verplicht vaccineren is uit den boze en is nu niet acceptabel," benadrukt Hasrat. "Maar isolatie en beperkingen opleggen aan niet-gevaccineerden is gangbaar. Kijk wat men nu doet. Europa en Amerika willen vaccinatieboekjes introduceren om de eigen gemeenschappen te beschermen. Dat gebeurt al met het gele koorts vaccin. Als je het niet hebt, kun je bepaalde landen niet binnen. Die lijn gaat doorgetrokken worden naar Covid. Je bent niet verplicht te vaccineren maar je maakt je functioneren in de maatschappij bijna onmogelijk. Je kunt bijvoorbeeld niet naar sommige bijeenkomsten zoals een voetbalwedstrijd.”

Covid is een vreselijke ziekte, benadrukt Hasrat. “Het is een akelig gevoel ‘te yu e las blo’ en benauwd ben,” merkt hij op. “Als je ademhaling stopt, ben je in 6 minuten dood. En dan nog benauwd. Vreselijk.” Hasrat geeft aan dat het voor het verplegend personeel ook heel moeilijk is. “Een dokter kan niet eens weigeren en zich beroepen op ‘gevaar van besmetting.’ Ze gaan dus eerst alles moeten doen om zichzelf te beschermen wanneer ze je behandelen.” Voor ziekenhuizen geldt nog steeds code zwart. Dit houdt onder andere in dat de ziekenhuizen de stroom van Covid-patiënten niet meer aankunnen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May