VN stemt voor 29e keer tegen Amerikaanse Cuba-embargo
25 Jun 2021, 12:40
foto
Alleen een stemming in het Amerikaanse Congres kan een einde maken aan het embargo, dat volgens Havana miljarden dollars schade heeft toegebracht aan de economie van het eiland. (Foto: AFP)


De Algemene Vergadering van de VN heeft met een overweldigende meerderheid voor de 29e keer gestemd voor een jaarlijkse resolutie waarin wordt opgeroepen tot het beëindigen van het bijna 60 jaar oude embargo van de VS tegen Cuba. 184 stemmen voor en twee tegen.

Amerikaanse sancties tegen Cuba werden in 1960 opgelegd na de nationalisatie van eigendommen van Amerikaanse burgers en bedrijven in de nasleep van de revolutie onder leiding van Fidel Castro. Bijna twee jaar later legde de Amerikaanse president John F Kennedy een embargo op.

De VN-assemblee begon vanaf 1992 te stemmen over de door Cuba gesteunde resolutie en stemde elk jaar voor de resolutie, behalve in 2020, toen er vanwege de pandemie geen stemming plaatsvond. Alleen Israël stemde woensdag met de VS tegen de resolutie. Drie andere bondgenoten van de VS: Oekraïne, Colombia en Brazilië onthielden zich van stemming. Brazilië had in 2019 met de VS gestemd.

Cuba noemde het embargo "een systematische schending van de rechten van het Cubaanse volk".

“Dit is een daad van genocide … Net als het virus verstikt en doodt de blokkade, en het moet stoppen. Vaderland of dood! We zullen winnen", zei de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez Padilla tegen de Algemene Vergadering.

Sinds de resolutie, die niet juridisch bindend en niet-afdwingbaar is, voor het eerst werd ingediend in 1992, hebben de VN-lidstaten deze met een overweldigende marge goedgekeurd. De meeste nee-stemmen die het ooit heeft behaald, waren vier, waaronder die van de Verenigde Staten en Israël, die altijd in de pas met de VS hebben gestemd.

Ongekende ontberingen Cubanen
De lidstaten zeiden nogmaals dat de blokkade in strijd is met het internationaal recht en het VN-Handvest. Tijdens hun opmerkingen pleitten verschillende delegaties voor medeleven en solidariteit tijdens de Covid-19-pandemie, die voor Cubanen ongekende ontberingen heeft veroorzaakt.

Velen spraken de hoop uit dat de VS en Cuba zouden kunnen samenwerken om een ​​toenadering te herstellen die begon onder de regering-Obama, maar werd ontmanteld onder voormalig president Donald Trump.

In 2016 onthielden de VS zich voor het eerst van stemming bij de jaarlijkse VN-stemming te midden van een historische toenadering tot Cuba onder voormalig president Barack Obama. De voormalige Cubaanse president Raul Castro en de toenmalige president Obama hebben in juli 2016 officieel de betrekkingen hersteld. Maar de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen verzuurden met de komst van Trump in het Witte Huis in januari 2017 en moeten nog veranderen onder president Joe Biden.

VS verdedigt zijn beleid
Door zich tegen de resolutie te verzetten en het standpunt van de regering-Trump te handhaven, verdedigden de VS het gebruik van sancties als onderdeel van een bredere inspanning om de democratie op het eiland te bevorderen, de mensenrechten te ondersteunen en Cubanen te helpen hun burgerlijke vrijheden uit te oefenen.

"Cubanen, zoals alle mensen, verdienen het recht op vrijheid van meningsuiting, vergadering en cultuur", zei Rodney Hunter, politiek coördinator bij de Amerikaanse missie bij de VN. "We moedigen dit orgaan aan om het Cubaanse volk te steunen in hun zoektocht om hun eigen toekomst te bepalen", zei hij tegen de Vergadering.

Het embargo is er niet in geslaagd het communistische regime van Cuba omver te werpen.
Alleen een stemming in het Amerikaanse Congres kan een einde maken aan het embargo, dat volgens Havana voor miljarden dollars schade heeft toegebracht aan de economie van het eiland.

Het embargo schaadt het vermogen van Havana om toegang te krijgen tot medische benodigdheden en legt aanzienlijke problemen op bij het verkrijgen van apparatuur om de Covid-19-pandemie te bestrijden, zei Padilla, daarbij verwijzend naar de hindernissen waarmee het eiland vorig jaar werd geconfronteerd bij het kopen van beademingsapparatuur.

Cuba worstelde al met een ernstige economische neergang toen de Covid-19- pandemie vorig jaar toesloeg, waardoor het eiland zijn grenzen moest sluiten voor toerisme, een belangrijke bron van inkomsten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May