EK 2021: Schotten bedwingen Engelsen, 0-0
18 Jun 2021, 18:01
John Stones knalt de bal al vroeg tegen de paal. Kans op voorsprong voor Engeland verspeeld. (Foto: AFP)

Op Engelse bodem hebben de Schotten hun netten schoongehouden. Het duel eindigde zoals het begon, 0-0. De Engelsen hadden de handen vol aan de Schotten die het hen moeilijker maakte dan de Kroaten. Schotland had zijn eerste duel met Tsjechië verloren en zit met het gelijkspel met Engeland op een punt. Engeland heeft er vier uit twee wedstrijden in groep D.

De Engelsen raken al vroeg het houtwerk. John Stones springt hoog in de lucht en knalt een kopbal vanaf zes meter tegen de paal. David Marshall stond er bij en keer ernaar. Engeland klikt in de versnelling en het is weer een zeer goede kans. Raheem Sterling plukt de bal van Scott McTominay diep in de Schotse helft voordat hij Mason Mount in het strafschopgebied van zes meter vindt, maar de middenvelder kan het doel niet vinden met zijn eerste schot van dichtbij. Rechtsachter Stephen O'Donnell krijgt op een half uur spelen een kans. Hij houdt de bal laag en mikt z'n volley in het hoekje. Pickford moet alle zeilen bij zetten om een achterstand voor de Engelsen  te voorkomen.

De Schotten blijven de Engelsen ook in de tweede helft bestoken. Uit een hoekschop knalt Lyndon Dykes de bal, maar Reece James kopt zijn poging van de lijn. Een zucht van oplichting gaat door het Wembley Stadion. De spelers maken optimaal gebruik van het heel veld. De bal wisselt herhaaldelijk van helft. Met nog een kwartier spelen doet Luke Shaw een poging door in de bovenhoek te trappen, de bal gaat wijd. Dan zwiert Andrew Robertson een bal in het strafschopgebied, die Ché Adams wild keihard over trapt.

De goden zijn de Schotten goedgezind als ze ver in blessuretijd ontsnappen aan een nederlaag.  De lage voorzet van James zorgt voor allerlei problemen, het eindigt in een gestoei. Declan Rice kan niet schieten voordat John McGinn de bal in veiligheid brengt. De Schotten waren van begin tot het einde absoluut geniaal. Dit ene puntje is voor hen enorm belangrijk.