Cubanen bivakkeren dagenlang op luchthaven Zanderij
06 Jun, 15:02
foto
Cubanen bivakkeren al dagenlang op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. De charter naar Nicaragua is niet uitgevoerd door de SLM.


Bijkans een week lang bivakkeren ongeveer 100 Cubanen op de Johan Adolf Pengel luchthaven te Zanderij. Er is een rommelige en onhygiënische situatie op de luchthaven, vergelijkbaar met de Cubaanse bezetting van South Drain. Hoewel toiletten zijn opengesteld, doen de mensen hun behoefte her en der. De SLM zou een charter uitvoeren naar Managua (Nicaragua) op 31 mei, maar deze is niet doorgegaan. Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat er een diepgaand onderzoek wordt ingesteld naar de situatie. De mensen die verantwoordelijk zijn hiervoor zullen worden aangepakt.

De Cubanen geven aan dat ze heel wat betaald hebben om te vertrekken naar Managua. Velen hebben US$ 2.500 neergeteld voor een ticket, terwijl deze US$ 1.050 kost. Mensen voelen zich opgelicht. Twee personen hebben de mensen in dit avontuur gestort. De SLM heeft in een persbericht meegedeeld dat volgens de in de overeenkomst opgenomen terms and conditions zijn de passagiers en de charteraar verantwoordelijk voor de volledigheid en juistheid van de reisdocumenten. Mede op grond hiervan en het feit dat de SLM de benodigde vergunning om Managua aan te doen niet heeft ontvangen is besloten om conform de gesloten charterovereenkomst de vlucht te annuleren en om zodoende de charteraar en passagiers de ruimte te geven om de benodigde vergunningen en documenten in orde te maken.


Minister Jubithana heeft Justitie & Politie ingeschakeld voor een diepgaand onderzoek. Ook de afdeling Fraude is erbij betrokken. Alle betrokkenen rond deze kwestie zijn deel van het onderzoek. De bewindsman heeft de situatie ook gerapporteerd aan regeringsraad. NV Luchthavenbeheer is gevraagd om de situatie onder controle te houden. De mensen houden zich echter niet aan de richtlijnen en zijn zelfs tot vernieling overgegaan. Jubithana zegt dat de situatie niet op zijn beloop wordt gelaten. "Maar het kan ook niet zo zijn dat de overheid opdraait voor de opvang en de kosten. De mensen zijn niet uit de lucht komen vallen. Ze zijn ergens vandaan gekomen. Het onderzoek moet uitwijzen wat er allemaal mis is gegaan", stelt hij. Er moet zo snel mogelijk een oplossing worden gevonden, merkt de minister op.
Advertenties