Productiekosten groenten en fruit stapelen zich op
01 Jun 2021, 00:02
foto
Bij het droog krijgen van hun landbouwarealen, moeten landbouwers heel wat hindernissen overbruggen.


Consumenten kijken aan tegen ongekende hoge prijzen voor groenten en fruit. 1 sopropo voor SRD 25, een watermeloen voor SRD 200 en een ananas voor SRD 50. En wil je een peper dan betaal je al gauw SRD 4 voor 1 peper. Met hier en daar een overijverige groente- en fruitverkoper, die de prijzen elke dag een beetje naar boven bijstelt, vertellen landbouwers hetzelfde verhaal over de hoge prijzen.

Landbouw wordt nog grotendeels op open velden beoefend, waardoor de aanplanten sterk onderhevig zijn aan de weersomstandigheden. Nu met de grote regentijd met onvoldoende afvoerwegen, hebben veel landbouwgronden dagen onder water gelegen. Aanplanten zijn 'verzopen', waardoor er minder oogsten zijn. Als peperplanten een paar dagen onder water staan, beginnen de vruchten te rotten. Dat verklaart de hoge prijs voor peper; SRD 400 per krat.

Een soortgelijk gevolg heeft water bij de sopropo aanplant. Staan de wortels onder water, dan beginnen de bladeren te 'gelen' en vallen af omdat de plant afsterft. Gevolg 1 krat sopropo (22 stuks) kost SRD 350. Dus kostprijs komt dan gemiddeld op SRD 15 per sopropo. Hetzelfde lot hebben ook de boulangeraanplanten ondergaan, SRD 600 per zak van 20 kg. Voor een krat tomaat moet SRD 200 worden neergeteld.

95% van de landbouw in het land gebeurt nog op open velden. Aan kassenteelt hangt een stevige prijs, US$ 150.000 voor een kas van 1 hectare. De overweging van de landbouwer is waar je dat geld vandaan moet halen, hoe je je investering moet terugverdienen. Lenen bij de bank, betekent werken voor de bank, is de algemene opvatting van de landbouwer. In de kassen die er staan wordt veelal paprika en sla geplant.

Chemicaliën en inputs zijn enorm toegenomen door de koersstijgingen. Een jaar geleden kostte een zak blauwkorrel van 50 kg SRD 300. Nu moet je er SRD 990 voor neertellen. PPE's zijn ook exorbitant gestegen. Een chemisch masker kost nu US$ 30. Een paar laarzen SRD 200. De graafmachine vraagt per uur SRD 500 zonder transportkosten. Arbeidskosten zijn met meer dan 200% toegenomen. Het loon van een dagwerker is tussen de SRD 250 en SRD 350. En dan moet je die arbeiders ook vinden. Niet eenieder is geneigd in alle weersomstandigheden te werken op het veld. En dan komen er nog de hoge brandstofprijzen. En met alle ondergelopen arealen, waar pompen worden ingezet, lopen de brandstofkosten alleen maar op.

Bhiesnoe Gopal, directeur van Gopex International, weet er alles van. Hij verbouwt groenten en fruit voor de lokale markt en voor de export. Hij voorspelt dat bij weersverandering in de komende weken, het er niet beter op wordt. Nu al zijn de oogsten minimaal, omdat de aanplant onder water is of omdat de bloesems zijn gevallen door de regen. Als er na zoveel regen, de zon schijnt, dan gaan de planten stressen, legt Gopal uit. "Dus zal dat de productie ook geen goed doen." Landbouwers proberen altijd met bij te mesten hun aanplanten te redden na veel regen, en precies daar kunnen de planten meestal niet goed mee omgaan. Gopal voorspelt dat de hoge prijzen voor groenten en fruit op dit moment, slechts een druppel op een hete plaat zijn.

Landelijk heeft zo'n 80 procent van de landbouwarealen door overtollig water, schade ondervonden. Hele aanplanten zijn verloren en van wat over is, zijn de oogsten minimaal. Veel landbouwers hebben totaal geen inkomsten en weten niet hoe ze moeten overleven. Daarbovenop komt erbij kijken dat hun verzekeringspasje (BZV) niet is verlengd. Veel landbouwers stappen over naar andere sectoren, waar ze nu ook niet meer aan bod komen door de lockdown.
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April
Monday 29 April