Maradona achtergelaten om te sterven
02 May, 12:39
foto
Vlaggen, shirts, ballen en meer zijn als eerbetoon gelegd aan de Argentijnse voetballegende Diego Maradona buiten het Argentinos Juniors-stadion in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: AFP)


Het Argentijnse voetbalicoon Diego Maradona kreeg onvoldoende medische zorg en werd aan zijn lot overgelaten voor een "langdurige, pijnlijke periode" voordat hij vorig jaar stierf. In een document van 70 pagina's verklaarde een medisch expertenpanel dat Maradona "ten minste 12 uur eerder aan het sterven was" op het moment dat hij dood in zijn bed werd aangetroffen. Maradona is op 25 november vorig jaar aan een hartaanval overleden. Hij is 60 jaar geworden.

Maradona stierf slechts enkele weken nadat hij een hersenoperatie had ondergaan voor een bloedstolsel. Een panel van twintig deskundigen werd door de openbare aanklager van Argentinië bijeengeroepen om de doodsoorzaak te onderzoeken en vast te stellen of er sprake was van nalatigheid.

Maradona's neurochirurg Leopoldo Luque, psychiater Agustina Cosachov en psycholoog Carlos Diaz worden onderzocht, evenals twee verpleegsters, een verpleegcoördinator en een medisch coördinator. De bevinding zou kunnen resulteren in een formele aanklacht voor onopzettelijke doodslag, waarvoor maximaal 15 jaar gevangenisstraf op staat.

De gerechtelijke procedure werd ingegeven door een klacht van twee van Maradona's vijf dochters tegen Luque, die zij de schuld gaven van de verslechterende toestand van hun vader na de hersenoperatie. Maradona onderging op 3 november een operatie, slechts vier dagen nadat hij zijn 60ste verjaardag vierde bij de club die hij coachte, Gimnasia y Esgrima. Hij verscheen toen echter in slechte gezondheid en had moeite met spreken.

'Tekortkomingen en onregelmatigheden'
Maradona heeft een geschiedenis van cocaïne- en alcoholverslavingen. Hij leed aan lever-, nier- en cardiovasculaire aandoeningen toen hij stierf.

Twee van de dochters van de voetbalgrootheid stellen Luque verantwoordelijk voor de verslechterende gezondheid van Maradona.

Het panel concludeerde dat Maradona "een betere overlevingskans zou hebben gehad" met adequate behandeling in een geschikte medische faciliteit. Hij stierf in zijn bed in een gehuurd huis in een exclusieve wijk in Buenos Aires, waar hij thuiszorg kreeg.

Maradona had geen "volledig gebruik van zijn mentale vermogens" en had niet mogen beslissen waar hij behandeld zou worden, aldus de medische experts. Ze ontdekten ook dat zijn behandeling vol "gebreken en onregelmatigheden" zat en dat het medische team zijn overleven "aan het lot" had overgelaten.

Sebastian Sanchi, een voormalig woordvoerder van Maradona, zei tegen AFP: "Het is duidelijk dat het panel zegt dat de dingen niet goed zijn gedaan."

Maradona is een idool voor miljoenen Argentijnen nadat hij het Zuid-Amerikaanse land inspireerde tot zijn tweede WK-triomf in 1986. Als aanvallende middenvelder die twee jaar bij de Spaanse gigant Barcelona doorbracht, is hij ook geliefd in Napels, waar hij Napoli hielp de enige twee Serie A-titels in de geschiedenis van de club te winnen.
Advertenties

Saturday 15 May
Friday 14 May
Thursday 13 May