Venezuela pakt Sinaloa-kartelleden op
11 Apr, 02:51
foto
Het Venezolaanse leger lanceerde op 21 maart een offensief tegen wat ambtenaren irreguliere Colombiaanse gewapende groepen noemden in de westelijke deelstaat Apure. (Foto: Reuters)


Venezolaanse troepen hebben leden van het Mexicaanse drugskartel Sinaloa opgepakt tijdens botsingen met gewapende groepen nabij de westgrens met Colombia.  Het Venezolaanse leger heeft op 21 maart een offensief gelanceerd tegen wat ambtenaren irreguliere Colombiaanse gewapende groepen noemden in de westelijke deelstaat Apure.

Ongeveer acht Venezolaanse soldaten zijn omgekomen tijdens de operaties, waardoor ongeveer 5.000 mensen de grens over zijn gevlucht. "We hebben zelfs enkele personen van het Sinaloa-kartel gevangengenomen", zei de chef van het strategische operationele commando van Venezuela, Remigio Ceballos, in een telefoongesprek op de staatstelevisie.

Ceballos gaf niet de namen vrij van de mensen die zijn vastgehouden, noch hoeveel kartelleden in hechtenis waren genomen. Hij zei dat sommige personen uit Brazilië ook werden vastgehouden. De aangehouden personen zouden worden voor de rechtbanken van het land moeten verschijnen.

De gevechten vonden plaats nabij de grensstad La Victoria, ongeveer 628 km ten zuidwesten van de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

De Colombiaanse regering heeft gezegd dat het Sinaloa-kartel actief is in het Zuid-Amerikaanse land en allianties heeft met lokale rebellengroepen, waaronder het National Liberation Army (ELN) en voormalige leden van de Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) die een vredesovereenkomst in 2016 hebben afgewezen.

Venezuela, dat deze week een speciale militaire eenheid voor het grensgebied heeft samengesteld, heeft niet gespecificeerd tegen welke groepen het langs de grens vecht. Critici van president Nicolas Maduro hebben gezegd dat onder de strijders dissidente FARC-strijders zitten die eerder door zijn regering waren geaccommodeerd.
Advertenties