Bloeddruk- en glucosemeting op Centrale Markt
07 Apr, 22:27
foto
Bezoekers en standhouders van de Centrale Markt laten hun bloeddruk en bloedsuiker meten.


Het is een komen en gaan van marktventers en -bezoekers bij het prikpunt van Mylab op de Centrale Markt. Zij maken gebruik van de gelegenheid om kosteloos hun bloeddruk- en glucosegehalte te laten meten.

Ook bestuursambtenaar Shagnas Rozenblad laat zich niet onbetuigd. Zij werkt zelf op de Centrale Markt en heeft haar volle ondersteuning gegeven aan de activiteit die Intermed Caribe in samenwerking met MyLab en Pharmport heeft georganiseerd in verband met Wereld Gezondheidsdag. Elk jaar wordt op 7 april extra aandacht besteed aan de gezondheid van mensen wereldwijd. Het thema dit jaar is Together for a fairer, healthier world. “Als je niet op je gezondheid let, dan ga je nu op je gezondheid moeten letten. En als je al op je gezondheid let, ga zo door ermee”, zegt Rozenblad resoluut.

De bestuursambtenaar vertelt dat er veel oudere mensen op de markt zijn, die misschien niet vaak naar de dokter gaan. Maar vandaag konden ze even snel naar het prikpunt van MyLab lopen om hun waarden te meten. Net zo enthousiast is Dhanai Gautam, marktmeester van de Centrale Markt. Hij vindt dat de mensen bewuster gemaakt moeten worden en dat er meer programma’s moeten komen, waarin voorstellen en adviezen worden gegeven over gezonde voeding, een goed eetpatroon en een gezonde levensstijl.

De bewustwording over het belang van een goede gezondheid groeit, meent Dinish Charoe van Pharmport. De afgelopen jaren is er op dit stuk een positieve verandering. Dat merkt hij onder meer aan het assortiment van herbale producten, waarbij mensen vaker kiezen voor natuurlijke producten om gezond te blijven. Charoe merkt op dat gezondheid volgens de definitie van de WHO niet alleen de afwezigheid van ziekten en aandoeningen is of te maken heeft met het fysieke welbevinden, maar ook betrekking heeft op de sociale en psychische gesteldheid van de mens.

Wereldgezondheidsdag is bedoeld om iedereen er bewust van te maken dat zij extra aandacht moeten schenken aan hun eigen gezondheid. Zij moeten nagaan hoe het gesteld is met hun gezondheid en op welke manier zij die kunnen verbeteren, zegt Enny Tjokrodipo-Mankoedirjo, verpleegkundige tevens coördinator van het Vaccinatiegebeuren binnen de RGD.  “En als blijkt dat we toch meer moeten doen, individueel, dan moeten we ook nagaan: wat mankeert bij mij? Wat kan ik het beste doen? En hoe kan ik verder?”

Volgens Tjokrodipo-Mankoedirjo heeft de RGD ook als taak om mensen bewust te maken van hun eigen gezondheid. Het uiteindelijke doel is om de totale samenleving gezond te houden. “We hebben op verschillende locaties, in de districten, ressorten en wijken, faciliteiten. Elke faciliteit biedt een degelijke zorg. We zijn beschikbaar en bereikbaar, ook na 12 uur ‘s avonds. We hebben een volledig team. Er is een arts, er is een apotheek, er zijn verloskundigen met hun eigen specialiteit, dus stap maar de RGD binnen, stel de vragen waarmee u zit en geef aan wat u nodig hebt.”
Advertenties