Hooghart: Ideologisch is hij altijd tegen het IMF
15 Mar 2021, 06:38
foto
Ronald Hooghart, voorzitter van de CLO.


Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), vindt dat hij ideologisch gezien altijd tegen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is. Het IMF is volgens hem een instituut dat door het Westen is ingesteld om Derdewereldlanden uit te buiten. Als hij ooit iets heeft gezegd over dat er geen andere keus is dan naar het IMF te gaan, is het anders overgekomen dan hij bedoeld heeft. De uitspraken moeten in de tijd en de omstandigheden worden geplaatst, zegt Hooghart tegenover Starnieuws, na geconfronteerd te zijn met zijn uitlatingen in 2016.

Het IMF is volgens Hooghart een uitvinding van het Westen om een andere manier de arme landen te knechten dan tijdens de 400 jaar slavernij. Toen zijn mensen tot slaaf gemaakt en moesten werken voor de rijke landen. De grondstoffen zijn uit de gekoloniseerde landen weggehaald, waardoor het Westen rijk is geworden. De vakbondsleider vindt dat IMF is bedacht door de rijke landen om door te gaan met de uitbuiting.

Hooghart meent dat er andere methoden zijn om de problemen in het land op te lossen dan aan te kloppen bij het IMF om US$ 750 miljoen te lenen. Er moet volgens hem samengewerkt worden met de vakbeweging, het bedrijfsleven en andere instituten om aan geld te komen. Hij stelt dat Nederland Suriname herstelbetaling moet geven voor de jaren waarbij Suriname wingewest was.

De vakbondsleider zegt dat de president met Ravaksur praat maar er nog geen oplossing is voor betaling van de 25% twk (terug werkende kracht) die geplakt moet worden aan het salaris met nog 25% verhoging. De ministers Armand Achaibersing en Albert Ramdin zouden verder praten met CLO over deze kwestie, maar er is nog geen schot gekomen in de zaak. Hooghart had nog geen voornemen om de straat op te gaan, maar dat zal wel gebeuren als er geen andere keus is. Volgens zijn berekening is in de negen maanden SRD 100 miljoen aan de ambtenaren onthouden.

Raoul Lith
Advertenties